Grăsimea viscerală, un pericol ascuns pentru sănătate. Cum putem fi conștienți de ceea ce mâncăm cu ajutorul unei aplicații
Am fost învățați să slăbim numărând caloriile. Nu întotdeauna eticheta nutrițională e simplu de descifrat și ce ne facem când alegem mâncare gătită.
Ne ajută o aplicație gratuită inclusiv atunci când ne comandăm mâncare și nu o pregătim noi.
Intrăm într-o cantină. Vrem să știm ce mâncăm în realitate, ce aditivi consumăm implicit, câte calorii face masa. Suntem rar conștienți ce și cât consumăm la o masă. Dinu Ștefan Rusu este asistent universitar la Politehnică. A făcut o aplicație gratuită, care răspunde instantaneu acestor întrebări.
Dinu Ștefan Rusu, asistent universitar: „Când merg în magazin și sunt nesigur între produse, care ar fi mai sanătos, le scanez pe ambele cu aplicația si le compar. Putem compara cinci pachete diferite de cremvusti, nu e o problemă, și îl alegem pe cel mai bun. Când mergi la un împinge tava, vezi unde e scrisă lista de ingrediente pentru mâncarea pe care urmezi sa o cumperi, o scanezi cu aplicația și ea o să-ți zică exact ce e în masa respectivă. 50 de grame de salată cu niște pui, 100 de grame, îmi spune câte vitamine am, minerale, câte calorii total. Pot adăuga un desert, fac poză pe produs și mi se adaugă în meniu”.
Conștienți de ceea ce mâncăm. E primul pas, apoi apare recomandarea să ne facem analiza corporală, care ne spune câtă grăsime, ce masă musculară, ce procent de minerale si câtă apă conține organismul. Apoi vine program de nutriție adaptat.
Noile ghiduri nu mai definesc obezitatea pe baza indexului de masă corporală, adică un raport între înălțime și greutate. În prezent, contează ce procent de grăsime are organismul nostru. Tineri sedentari pot află că suferă de obezitate, deși nu arată obezi. Ne explică medicul Anca Hâncu:
Dr. Anca Hâncu, medicina stilului de viață: „Obezitatea pre-clinică este prim stadiu, în care observăm creșterea masei grase, mai ales la tineri care nu au diabet, nu apare imediat. E important să nu spui, lasă eu nu am obezitate, până nu facem o evaluarea a compoziției corpului. Mergem la medic care corelează compoziției corpului cu analizele”.
Cea mai periculoasă grăsime este cea care se găsește între organele vitale. Se numește grăsime viscerală. Cum ne putem da seama de existanța ei?
Dr. Anca Hâncu, medicina stilului de viață: „Talia împărțită la înâlțime să fie sub 0,5. Să fie talia 60 de cm de exemplu împărțit la 170 cm. Să fie mai mică de 0.5”.
Cand valoarea e mai mare de 0.5, vorbim despre grăsime în jurul organelor interne. Odată aflate procentele din care suntem construiți, medicul vă face programul de pierdere a masei grase. Masa musculară însă trebuie păstrată. Se păstrează doar cu mișcare și cu rație corectă de proteine zilnic:
Dr. Anca Hâncu, medicina stilului de viață: „Dacă nu avem proteine la masă, vom merge automat spre carbohidrați și semnalul următor - pofta de dulce. La ora 4 când, apare pofta de dulce poate fi rezultaul unui aport insuficint de proteine la masa de prânz”.
De ce atâtea calcule ca să vedem procentul real de grăsime, pe care îl deținem, și atâtea eforturi să scăpăm de ea? Pentru ca este foarte periculoasă.
Grăsimea dintre organele interne se leagă direct de diabet, de boală cronică de rinichi, de ficat gras, infarct si accident vascular cerebral. Cu alte cuvinte, ne face mai mult rau decât am putea crede.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, sanatate, slabit, calorii, grasime viscerala,
Dată publicare:
09-02-2025 11:14