Grăsimea de pe ficat poate să ducă chiar la ciroză. Ce spun medicii specialiști despre protectoarele hepatice
Ficat infiltrat cu grăsime? Steatoza hepatică sau "ficatul gras" nu se rezolvă cu protectoare hepatice. Trebuie găsită și eliminată cauza bolii. Cum anume - aflăm de la Doctor De Bine.
Facem comparația. Aici vedem un ficat plin de grăsime. Steatoza hepatică înseamnă acumulare de grăsime în ficat, într-un procent mai mare de 5%. Grăsimea apare printre toate celulele acestui organ.
40% din populaţia României suferă de acestă boală –ne spun statisticile. Steatoza hepatică nu se tratează cu medicamente. Nu există medicamente care să vindece boala. Se tratează cauza care o determină.
Grăsimea apare în ficat din cauza obezităţii, din cauza grăsimilor prea mari din sânge. Din cauza diabetului, dar și când tiroida suferă.
Dr. Nicu Caceaune, medic primar medicină internă: „Dacă sursa steatozei e dată de diabet, tratăm diabetul ca atare, cu anti-diabetice orale sau insulină, la care adaugăm un regim igieno-dietetic adecvat. Dacă sursa steatozei este dată de dislipidemie, cu siguranța vom trata colesterolul și trigliceridele cu sport și regim alimentar.”
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Cea mai evidentă legătură între tiroidă şi ficatul gras apare cel mai frecvemt la pacienţii cu hipo-tiroidie, când tiroida nu funcționează bine, crește colesterolul, crește LDL, scade colesterolul bun, cresc trigliceridele, apare o încărcare grasă.”
Dr. Nicu Caceaune, medic primar medicină internă: „Nu exista un tratament medicamentos al steatozei. Este un tratament al cauzei care generează steatoza. După ce îi informez că au steatoză hepatică, instant întreabă ce hepato-protector mi se potriveşte mie, x y sauy z, probabil niciunul”.
Suplimentele alimentare, numite protectoare hepatice, nu vindecă fiatul gras! Grăsimea cotropeşte ficatul. Dacă lăsaţi boala să avanseze, grăsimea va determina cicatrici. Iar cicatricile vor lua, treptat, locul celulor funcționale. Ultima etapă a bolii se numește ciroză hepatică. Înseamnă un organ vital nefuncțional.