Riscul de boli cardiovasculare, de diabet, de hipertensiune sau ficat gras sunt prevestite de dimensiunea abdomenului.

Grăsimea abodominală determină inflamație în tot organismul. Ce e de făcut?

V-ați gândit vreodată că dimensiunea de la curea poate fi un indicator pentru starea de sănătate? Circumferința taliei poate arăta un exces de grăsime la nivelul abdomenului și reprezintă un factor de risc pentru boli precum diabet, hipertensiune și colesterol mărit. Care este diametrul ideal și cum trebuie măsurat?

Grăsimea abdominală înseamnă țesut adipos infiltrat printre organe. Ficatul și pancreasul sunt sufocate de grăsime și de aici până la diabet și afecțiuni hepatice e doar un pas.

Prin urmare nu greutatea pe cîntar este importantă pentru sănătate, ci cantitatea de grăsime din organism și felul în care este repartizată. Circumferința abdominala alături de IMC sunt un indicator pentru sindromul X metabolic, denumire sub care se găsesc asociate diabetul, hipertensiunea, colesterolul crescut, accidentul vascular și infarctul. Un sindrom prezent mai ales la bărbații peste 40 de ani cu burtică.

Se numește obezitate abdominală o circumferință în talie mai mare de 80 cm pentru femei și mai mare de 100 cm pentru bărbați. Cum se măsoară? Cu ajutorul unui centimetru, la mijlocul distanței dintre ombilic și creasta iliacă. Ca să fie și mai simplu, puteți măsura dimensiunea curelei, ce lungime are până la gaura pe care o folosiți în mod curent.

Un diametru mai mare decât valorile normale nu pune obligatoriu diagnosticul de boală, dar trage un semnal de alarmă legat de riscurile pe care le prezintă grăsimea din abdomen. Analize suplimentare pot arăta dacă persoana în cauză are deja rezistență la insulină, steatoză hepatică, colesterol crescut și alți factori de risc cardiovascular.

Obezitatea abdominală este un indicator și pentru dezechilibrul la nivel alimentar. Kilogramele în plus localizate pe burtă trădează un consum excesiv de zahăr, fructe sau alcool. Un aport mare de pâine și făinoase, mai ales dacă sunt combinate cu multă grăsime, tot pe burtă se așază.

Nu trebuie să vă speriați, ci să luați măsuri. Dacă e nevoie să modificați gaura de la curea, înseamnă că deja aveți 2 kg în plus!

Grăsimea abdominală este semnul abundentei alimentare, dar este și prima care se topește prin dietă.