”Doctor de bine”. Ce este ficatul gras și care este cea mai nocivă băutură alcoolică
Steatoza hepatică, cunoscută popular sub denumirea de ficat gras, afectează tot mai multă lume, din ce în ce mai tânără. Iar acum, imediat după sărbători, asistăm la o explozie a afecțiunilor hepatice ori digestive, spun medicii.
Și asta pentru că, după o perioadă de câteva săptămâni în care oamenii au ținut post, nu reușesc să își înfrângă poftele și nu se ridică de la masă până când nu sunt ghiftuiți.
Aceasta greșeală se resimte intens în organism și poate duce la probleme grave de sănătate.
Dr. Iulia Simionov, medic primar gastroenterolog: ”Nu sunt enzimele digestive pregătite să facă față unor astfel de situații. Practic avem un șoc al organismului. Da, după sărbători izbucnesc cazurile de pancreatită, de suferințe ale colicistului, de suferințe gastrice. Postul duce la o ameliorare a stării de bine din toate punctele de vedere nu doar la nivelul hepatic, ci și din punct de vedere al funcționării tubului digestiv, al tranzitului. Revenirea ar putea să pună probleme, nu trebuie să dăm iama în salata de boef, în cozonac”.
Evident, consumul excesiv de alcool poate avea efecte ireversibile asupra ficatului.
Dr. Iulia Simionov, medic primar gastroenterolog: ”Cea mai nocivă pentru ficat este berea. Pentru că se consumă și în cantități mari atunci când se consumă și pentru că se și consumă cu alimente grase care își favorizează reciproc absorbția și în timp duc la încărcarea grasă a ficatului. Boala hepatică alcoolică, cu toate stadiile ei, ajungând până la ciroza hepatică, este întâlnită din ce în ce mai frecvent la tineri”.
Medicul Iulia Simionov vorbește despre problemele ficatului gras și cum pot fi ele tratate în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea, pe stirileprotv.ro.