Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: Tiroida se investighează anual, la orice vârstă. Vezi motivele
Toate aparatele și toate sistemele organismului uman au receptori pentru hormonii tiroidieni. Înseamnă că au nevoie de tiroidă.
De ce această glandă se investighează în toate etapele vieții – ne spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza, și difuzată pe stirileprotv.ro.
Andreea Groza: Mă îngraș, dau vina pe tiroidă. Nu dau vina pe un aport caloric foarte mare. De ce avem această percepție?
Dr. Antonela Burlacu: Creierul nostru nu ne lasă să percepem crudul adevăr – cât de mult am mâncat. Și câte calorii am ingerat. Ne păcălește. Din cauza aceasta, metoda jurnalului alimentar e cea mai bună oglindă a aportul caloric. Scrii într-un caiet ce mănânci în fiecare zi. Și ce manânci între mese. Și vei vedea cât de mult mănânci. Obiectiv. Și de ce te îngrași.
Andreea Groza: Dar dacă mănânc puțin - obiectiv- și mă îngraș?
Dr. Antonela Burlacu: O tiroidă leneșă, nediagnosticată, netratată corect poate pune bețe în roate. De aceea, această glandă se evaluează anual, în setul de 12 analize recomandat de medicul de familie. Analizele se numesc TSH și Free T4 (sau fT4).
Andreea Groza: Tiroida face multe …reglaje în organism. De aceea, venim la endocrinolog în copilărie, la vârsta fertilă, după vârsta fertilă?
Dr. Antonela Burlacu: Datorită hormonilor pe care îi produce tiroida, T3 și T4, funcționează toate aparatele și toate sistemele. Sunt receptori pentru acești hormoni peste tot. Dacă tiroida nu funcționează, simptomele privesc toate aceste aparate și sisteme. Hormonii tiroidieni se produc din iodul din sânge. Iar iodul ajunge în sânge din hrană.
Andreea Groza: De ce copilul trebuie să ajungă la endocrinolog cât mai devreme?
Dr. Antonela Burlacu: Da, avem copii care se nasc fără tiroidă, fie întreagă, fie jumătate, și ajung la hipotiroidism. În prima copilărie, trebuie să știm că tiroida e normală - structural și funcțional. Și apoi trebuie să știm despre această glandă că funcționează corect. Asta aflăm dacă, în fiecare an, în fiecare etapă a vieții, ne facem analizele de sânge.
Andreea Groza: Și în sarcină neapărat, mai ales că tiroida e supusă unui stres mare în cele 9 luni.
Dr. Antonela Burlacu: În sarcină, crește cantitatea de sânge a mamei, crește necesarul de iod. Tiroida se mărește. Până la 18 săptămâni de sarcină, fătul nu are tiroidă, se folosește de hormonii tiroidieni ai mamei. Din acest motiv, se dau acele vitamine în sarcină, care conțin și iod. Înainte și după sarcină, medicul endocrinolog trebuie să vadă mama.
Dacă mama are o problemă cu tiroida și nu știe de aceasta, apar decompensări, adică tiroida nu mai poate sa facă față. Și, după sarcină, apa așa numitele tiroidite, care nu dau simptome. La 3 luni după sarcină, mama trebuie investigată.
Vedeți în video de ce sarea iodată e vitală pentru tiroidă.