Dr. Aniela Nodiți: Înainte de sarcină, se face ecografie de sân. Care sunt motivele
Cum se abordează nodulii suspecți, care apar în sân? Ne explică pașii dr. Aniela Nodiți, medic specialist chirurgie generală, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.
Andreea Groza: „Care e prima investigație?”
Dr. Aniela Nodiți: „Prima investigație depinde de vârsta pacientei. Dacă are până în 40 de ani, va face o ecografie, dacă are peste 40 de ani - direct o mamografie.
Înainte deorice sarcină se face ecografie de sân, să vedem că nu sunt leziuni în sân, peste care vor apărea hormonii de sarcină. Observăm un nodul solid suspect - facem puncție biopsie. Adică introducem un ac de 1-2 mm în tumoră și luăm fragmente. Apoi le trimitem la anatomie patologică. Aici se face examenul anatomo- patologic, adică biopsia. Și examenul imuno-histo-chimic al nodulului.”
Andreea Groza: „Există un mit. Dacă fac puncție-biopsie și dacă nodulul este cancer, celule canceroase vor pleca mai departe.”
Dr. Aniela Nodiți: „Da, auzim extrem de des în cabinet.
Sunt studii ample, care arată că puncția- biopsie:
1. nu crește rata de recidivă locală
2. nu are impact asupra supraviețuirii
3. nu diseminează boala.”
E necesară pentru că diagnosticul de certitudine îl dă medicul anatomo-patolog, după ce vede fragmentele din nodul. Și, în funcție de acest diagnostic, restul echipei medicale știe ce tratează.
Andreea Groza: „Dacă vorbim de cancer, în multe cazuri, pacienta va începe chimioterapia. Înainte operație.”
Dr. Aniela Nodiți: „Da, spre exemplu sunt cancere agresive. Și chiar dacă vorbim de tumori mici, e nevoie de chimioterapie. Spre exemplu - la cancerul triplu negativ sau la cancerul cu HER 2 pozitiv. În timpul chimioterapiei, peste 50% dintre paciente reacționează foarte bine și tumorile vor dispărea.”
Andreea Groza: „Ulterior, veți opera zona. Cum știti unde să operați?”
Dr. Aniela Nodiți: „Înainte chimioterapie, vom marca tumorile cu un clips metalic, care se vede la examen radiologic. În timpul operației, localizăm acest clips tot imagistic.”
Andreea Groza: „Se întâmplă asta la spitalul de stat?”
Dr. Aniela Nodiți: „Da, la Institutul Oncologic din București. Chiar după operație, acest clips rămâne în sân. Este un reper metalic util și ulterior, pentru radioterapie. Radioterapia va urma operației pentru că ”sterilizează” zona, scade riscul de recidivă.”
Andreaa Groza: „Ca să ne bucurăm de ceea ce știe medicina în prezent, ce stă în puterea noastră să facem, când suntem sănătoase?”
Dr. Aniela Nodiți: „1. O dată pe an trebuie să mergem la ecografie mamară. De control. Fără să simțim un nodul în sân ori în axilă. De control.
2. După 40 de ani, medicul va spune și frecvența mamografiilor de control.
3. Dacă palpați ceva - se face ecografie mamară.
4. Înainte de sarcină, se face ecografie mamară, ca să vedem că nu sunt leziuni în sân, peste care vor apărea hormonii de sarcină.
Nu putem să prevenim apariția unui cancer de sân, dar, prin controale regulate, vedem structurile sânului și putem să descoperim tumori extrem de mici. Pentru care există tratament curativ. Ce trebuie să reținem - dacă în sân apare un nodul solid, acesta nu va dispărea de la sine.”
Vedeți mai multe în VIDEO.