Ce trebuie să știm despre calorii și cum reducem aportul acestora din mâncare

alimente calorii

Când vrem să slăbim, ecuația pare simplă: trebuie să reducem aportul de calorii din mâncare și să creștem consumul de calorii prin mișcare.

Ce este Caloria? Unitatea de măsură pentru energie - conținută în alimente. Avem 4 cal/g pentru proteine și glucide și 9 cal/g pentru grăsimi. Însă nu toate caloriile sunt la fel.

Termodinamica ne învață că o calorie este tot o calorie, indiferent de sursa din care provine. În practică calculăm conținutul de energie al fiecărui aliment și ajustăm aportul de calorii la cheltuielile metabolice ale fiecărui individ. Când balanța este în echilibru, greutatea rămâne constantă. Când aportul caloric este prea mic, slăbim, iar când mâncăm prea mult, ne îngrășăm.

În realitate, lucrurile sunt un pic mai complicate. Contează nu doar numărul de calorii al fiecărui produs, ci și tipul de nutrienți pe care îi conține. Explicația? O calorie îngrășă diferit dacă provine din carne, din zahăr sau din grăsimi. Deși proteinele și glucidele conțin tot 4cal/g, zahărul îngrașă mai tare decât produsele din carne. Fiecare calorie se metabolizează diferit și energia pe care o conține poate fi folosită fie pentru mișcare, fie pentru îngrășare.

Caloriile provenite din fructoză (prezentă în fructe și în zahăr) sunt folosite ca materie primă pentru sinteza de grăsime pe abdomen. Un consum mai mare de 10-15g fructoză/zi depășește capacitatea ficatului de a o metaboliza. Consumul de zahăr și sucuri nu ne hrănesc corpul, ci predispun la obezitate.

Citește și
carbohidrati
Care este rolul carbohidraților în alimentație și cine sunt considerați dușmanii siluetei
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Caloriile provenite din proteine se transformă foarte greu în grăsime de rezervă. Metabolizarea proteinelor necesită efort, organismul trebuie să cheltuiască energie pentru a desface lanțurile lungi de aminoacizi. O bună parte din caloriile conținute în carne, pește sau ouă sunt pierdute în procesul de digestie.

Fenomenul poartă numele de „efect termic al alimentelor” și este diferit pentru cele trei categorii de macronutrienți: 25% pentru Proteine, 5-9% pentru Glucide și 3% pentru Lipide. Asta înseamnă că un sfert din aportul energetic al proteinelor este pierdut pentru metabolizarea lor, în timp ce grăsimile alimentare sunt cel mai simplu de asimilat. Așa se explică de ce slăbim printr-o dietă bazată pe legume și proteine. La polul opus, ca metodă de îngrășare, se află preparatele care conțin un amestec de făinoase și grăsime: sendvișuri, paste, pizza, deserturi. Sucul de fructe este un dușman al siluetei, efectul asupra organismului este similar cu al consumului de bere.

Concluzia? Țineți cont de cantitatea de mâncare, dar și de tipul de nutrienți pe care îi consumați. Când vine vorba de siluetă, nu este important doar numărul total de calorii, ci și efectul termic al alimentelor!

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Cum obținem o relație strânsă cu copiii noștri. Ce spun psihologii
Cum obținem o relație strânsă cu copiii noștri. Ce spun psihologii

Alianțele cu cei mici sunt cele mai rezistente structuri, pe termen lung, în relația cu părinții. Cum le obținem? Întrebând, simplu, „cum te simți?” în fiecare zi.

Care este rolul carbohidraților în alimentație și cine sunt considerați dușmanii siluetei
Care este rolul carbohidraților în alimentație și cine sunt considerați dușmanii siluetei

Pâine, orez și paste făinoase. Din alimente de bază, pare că au devenit dușmanii siluetei. Care este rolul carbohidraților în alimentație? Ce diferență este între pâine, zahăr și miere? Există un zahăr mai sănătos decât altul?

Cum le spunem adolescenților că nu este indicat să fumeze la vârste fragede
Cum le spunem adolescenților că nu este indicat să fumeze la vârste fragede

Fumatul este o boală, nu un viciu. Distruge în primul rând celule imunitare, aflate în plămân. Ca să nu ajungă la această boală, copiii au nevoie de educație.  

Doctor de bine | Ce se întâmplă în mintea adolescenților când vine vorba de mâncarea bogată în grăsimi
Doctor de bine | Ce se întâmplă în mintea adolescenților când vine vorba de mâncarea bogată în grăsimi

Cartofi prăjiţi versus chipsuri. Ce alegeţi? Chipsurile, adică nişte cartofi prăjiţi, dar deshidrataţi, concentrează caloriile. La 100 de grame de chipsuri găsim 550 de calorii.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.