„Doctor de bine”. Pandemia a mărit numărul amețelilor, care nu au cauză neurologică. Cum le putem trata

Dată publicare: 15-04-2021 11:33
Dată actualizare: 22-04-2021 09:21


Pandemia a mărit numărul amețelilor care nu au cauză neurologică.

Amețelile, care nu sunt de cauză neurologică, se pot trata prin mișcări controlate. De ce apare vertijul (n.r. senzația rotatorie) determinat de urechea internă?

Ne răspunde la întrebare medicul ORL Ioana Vodă, în emisiunea „Doctor de bine”, realizată de Andreea Groza și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.

Andreea Groza: Amețesc. Am nevoie de un RMN cerebral?

Dr. Ioana Vodă: Amețesc și voi vorbi cu medicul de familie. Acesta îmi controlează glicemia și tensiunea arterială. Medicul de familie hotărăște dacă mă trimite la neurologie sau la ORL, ca să îmi verific urechea internă. Vertijul, adică senzația rotatorie, înseamnă să se rotească casa cu mine. Este determinat de urechea internă. Simt că se învârte casa cu mine, dar pot să îmi țin cât de cât echilibrul. Aceste amețeli au drept cauză urechea internă. Amețelile cu o mare instabilitate pot arăta accident vascular de cerebel (n.r. creierul mic) sau de trunchi cerebral. Acestea nu dau dureri de cap, ci doar amețeală cu o mare instabilitate. Dacă doar se învârte casa cu noi, ne oprim. Refacem mișcarea și ne dăm seama că amețeala e doar pe o parte. Și avem o parte pe care nu amețim. Asta e bine și rezolvabil la ORL. În 20 de minute vă reveniți.

Andreea Groza: Ca să înțelegem de ce amețim din cauza urechii interne, facem puțină anatomie și fiziologie. Ce se întâmplă anormal în urechea internă?

Dr. Ioana Vodă: Urechea internă are o parte, care arată ca un melc. Se ocupă de auz. Și o parte vestibulară. Se ocupă de echilibru. Pentru această parte de auz avem teste obiective, mult mai performante decât audiograma, care e un test subiectiv. Aici testăm celulele care transformă undele sonore în unde electrice. Acestea vor ajunge la creier. Și cu ajutorul creierului auzim.

Andreea Groza: Dacă avem țiuit în ureche sau fâșâit vom testa aceste structuri nervoase?

Dr. Ioana Vodă: Da, calculatorul le măsoară obiectiv activitatea și ne spune unde e problema. În urechea internă mai avem un nerv, pe care îl măsurăm corect cu audiograma și un lichid endolimfatic, care este comun atât urechii interne, parte de auz, cât și urechii interne, partea vestibulară (n.r. care menține echilibrul). Otoliții, adică pietricelele care stau în urechea internă, partea vestibulară, sunt proiectați să spună capului în ce parte se mișcă. Dacă nu stau acolo unde au fost programați, o ureche dă o informație, cealaltă altă informație. Creierul e zăpăcit și apare amețeala.

Prea puțină vitamina D în sânge egal amețeală.

Andreea Groza: Aceste pietricele sunt din calciu. Dacă nu am suficientă vitamina D, pot să sufăr de amețeală?

Dr. Ioana Vodă: Da. Vitamina D se măsoară din sânge. Dacă aveți un nivel seric prea mic, puțeți să destabilizați otoliții din urechea internă, care sunt formați din carbonat de calciu, deci au nevoie de vitamina D.

Andreea Groza
: Odată ce sunt destabilizați, îi repoziționați prin mișcări controlate. Nu prin medicamente.

Dr. Ioana Vodă
: Da. Mecanic. Amețeala are cauze mecanice. Nu există pastilă - minune, pe care o luăm și ne repoziționăm otoliții din ureche. Vertijul nu e boală, ci simptom și apare mecanic, deci se tratează tot mecanic.

Cum a mărit munca de acasă numărul amețelilor?

Andreea Groza: Tinerii care stau multe ore în fața calculatorului pot avea acest tip de amețeală. De ce?

Dr. Ioana Vodă: Otoliții sunt proiectați ca senzori de mișcare. Dacă nu ne mișcăm, acești otoliți nu se mișcă, ci se lipesc unii de alții. Suntem proiectați să ne mișcăm! Nu să ne uităm ore în șir la un monitor.

Andreea Groza: În urechea internă avem și vase de sânge, care pot provoca amețeli. De ce?

Dr. Ioana Vodă: Arterele vertebrale sunt de-o parte și de alta a gâtului. Există oameni la care o arteră e dominantă. Ele nu sunt egale. Așa s-au născut. Cu o ecografie Doppler cervical putem afla această informație despre noi. Dacă arterele nu sunt simetrice vom avea vertij pozițional pe partea respectivă: când stăm la cosmetică, la masaj, pe scaunul stomatologului.

Răul de mașină nu se tratează cu medicamente!

Andreea Groza: Așa apare și răul de mișcare, răul de mașină, de exemplu?

Dr. Ioana Vodă: La răul de mișcare e o asimetrie între cele două urechi interne. Și, la mișcare, acestea dau două informații creierului. De asemenea, răul de mișcare nu se tratează cu medicamente. Vă măsurați urechea internă, apoi veți face mișcări controlate. Vă învățăm cum și răul de mișcare nu mai apare!