”Doctor de bine”. Care sunt factorii de risc ai astmului bronșic. Sfaturi pentru părinți
Dr. Stan Iustina Violeta, medic primar pediatrie, coordonator al Programului fibroză chistică și al Programului Astm Bronșic la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului a fost invitata emisiunii ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea.
Principala temă de discuție a fost legată de factorii de risc ai astmului bronșic. Poate obezitatea sa influențeze aceasta boală?
De asemenea, în emisiunea ”Doctor de bine”, care se difuzează exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV, în fiecare joi de la ora 11.00, medicul a răspuns și la întrebarea ”Când trebuie să se îngrijoreze părinții care au copii cu astm?”.
”Astmul bronșic, prin definiție, este o boală cronică. Este reprezentată de inflamația cronică a căilor aeriene, inflamație care este reversibilă cu sau fără tratament și care, menționez din start, astmul bronșic nu se vindecă. Este una dintre întrebările care ni se pune constant.
Este o boală cronică care se poate ține sub control, astfel încât, cu tratament, de obicei idealul pentru mine este tratament minim, copilul să nu prezinte simptomatologie și să aibă o viață absolut normală” - spune doctorul.
Cum își dă seama un părinte. Care sunt simptomele
”Problemele cele mai mari sunt diagnosticate în astmul bronșic la vârstă foarte mică, mai ales sub vârsta de 12 ani. Între 6 și 12 ani mai putem face probe specifice, sub 6 ani, cea mai mare importanță o are, cum zicem noi, anamneza sau istoricul pacientului. Sunt anumite semne pe care copilul le prezintă în mod repetat și care pot atrage atenția.
Sunt așa zisele pneumonii repetate, mai ales, de exemplu, care sunt fără febră, episoadele de tuse prelungită, cu durată de mai mult de 3 săptămâni, ridică suspiciunea de astm bronșic, varianta tuse cronică. Așa zisele bronșiolite repetate. Noi știm că al 3-lea episod de bronșiolită trebuie să ne gândim dacă nu cumva este altceva.” - a mai explicat dr. Stan Iustina Violeta.
Le este interzis copiilor cu astm să facă sport?
”Nu, nu. Din contră, efortul fizic, adaptat la starea pacientului face mai mult bine. Pe lângă faptul că se dezvoltă musculatura respiratorie toracică, ce susține toracele, în timpul efortului se eliberează și anumiți mediatori cu efect antinflamator, ce mă ajută foarte mult. Dar trebuie gradat. Din păcate, cel mai greu este să explicăm asta nu copiilor, ci părinților.
Pentru că în general, vin și vreau scutire de sport pentru că este astmatic. Da, ok, dacă este foarte alergic, de exemplu la praf și el face sport într-o sală unde nu am condiții, în care am mucegai sau praf, sunt de acord. Sau dacă-mi demonstrează că a dezvoltat o criză. Sau de exemplu vreau să mă du la înot. Depinde foarte mult de clorinarea bazinului. (...) Le spunem, mergeți, stați pe lângă bazin, lăsați-l cu picioarele un pic în apă, stați un pic cu el și vedeți, începe să respire mai repede, începe să tușească, ceva vă zice că nu e în regulă, atunci nu suportă din punct de vedere al vaporilor. Am renunțat. Dar dacă nu, el trebuie să înoate.” - mai spune medicul, care este coordonator al Programului fibroză chistică și al Programului Astm Bronșic la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.
Ce este mit și ce este adevăr la astmul bronșic? Vedeți răspunsurile în înregistrarea VIDEO a emisiunii.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, doctor de bine, obezitate, liliana curea, astm,
Dată publicare:
23-07-2020 09:44