”Doctor de bine”. Cele mai bune soluții pentru a preveni și trata otita

×
Codul embed a fost copiat

În sezonul de vară o afecțiune foarte frecventă este otita externă, cauzele acestei otite constau în faptul că mergem mai des la piscină sau la mare, iar atunci apare o inflamație a tegumentului conductului auditiv extern.

Invitat în emisiunea Doctor de bine”, realizată de către corespondentul Pro TV, Liliana Curea, a fost dr. Angela Crăciunescu, medic primar ORL Pediatrie la Institutul Național pentru sănătatea mamei și copilului.

Ea a explicat care sunt cele mai importante detalii care trebuie reținute de către părinți atunci când vine vorba despre otita externă: auto infectare, sfaturi, tratament și prevenție.

Care sunt cele mai frecvente probleme de ORL ale copiilor?

 

”În sezonul de vară o afecțiune foarte frecventă este otita externă, cauzele acestei otite constau în faptul că mergem mai des la piscină sau la mare, iar atunci apare o inflamație a tegumentului conductului auditiv extern precum și a tegumentelor din jur. Ca factor predispozant există și o auto infectare a copilului care în această perioadă folosește mai des bețișoarele de urechi, iar atunci ajungem la această auto infectare.

Ca și manifestări clinice, în primul rând apare durerea locală care se manifestă în timpul masticației sau în cazul sugarilor care pot avea dureri la supt și poate apărea refuzul alimentației. Când apar aceste afecțiuni trebuie să ne prezentăm urgent la medicul orelist, deoarece prelevarea unei secreții de la conductul auditiv extern ne poate duce la identificarea germenului. De cele mai multe ori este o otită bacteriană cu germeni care apar pe tegument. Identificarea microbului este foarte importană pentru că pasul următor este efectuarea unei antibiograme și efectuarea unui tratament țintit.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Tratamentul pentru otita externă este eminamente local efectuat doar de medic. Se practică un meșaj al conductului auditiv extern și în funcție de rezutatul antibiogramei se prescriu antibiotice”, a spus Angela Crăciunescu în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată exlusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Sunt situații în care vorbim și de otită virală?

 

”Otita externă poate fi virală dacă nu identificăm nici un germene, iar tratamentul se aplică în momentul în care s-a găsit microbul”, a menționat Angela Crăciunescu.

Folosirea căștilor reprezintă un factor declanșator al otitei?

 

”Referitor la purtarea dispozitivelor intraauriculare eu nu le recomand. În primul rând pentru că pe timpul verii copilul transpiră foarte mult, iar în acel moment creează micro leziuni care determină infecție microbiană secundară. Purtatul căștilor favorizează infecția și inflamația.

De asemenea, purtatul dispozitivelor intraauriculare poate duce, în timp, la scăderea auzului. Pavilionul auricular are funcția de a modula în intensitate și frecvență suntele și în momentul în care folosim aceste dispozitive sunetul vine direct pe timpan.

Indicat este să se folosească căștile cu un diametru mare care pot fi puse peste ureche”, afirmă Angela Crăciunescu.

Ce ar trebui să facem și ce să nu facem pentru a preveni o otită?

 

”Pentru a preveni otita externă trebuie să nu ne mai curățăm excesiv în urechi, să nu curățăm cerumenul care are rol protector și să încercăm să le spunem copiilor să nu intre cu capul sub apă”, a adăugat Angela Crăciunescu.

Este de evitat mersul la piscină?

 

”Nu, nu este de evitat mersul la piscină, dar trebuie să știm ce avem de făcut. Dacă copilul are cască de înot, riscul de a face infecție este mult mai mic. După ce venim de la piscină sunt foarte mulți care încearcă să scoată în exces apa din urechi, iar aceste încercări sunt urmate de cele mai multe ori de micro leziuni și după asta apar infecția și inflamația” – afirmă Angela Crăciunescu.

Cu ce este indicat să ne curățăm în urechi?

 

”În general eu recomand colțul prosopului, dar și bețișoarele dacă știm să le folosim fără să ne creeze leziuni”, a mai menționat Angela Crăciunescu.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
”Doctor de bine”. Dr. Gabriela Bar, despre gripă și coronavirus la copii: ”Strănutatul în cot a fost bine învățat de copii”
”Doctor de bine”. Dr. Gabriela Bar, despre gripă și coronavirus la copii: ”Strănutatul în cot a fost bine învățat de copii”

Doctorița Gabriela Bar a explicat la emisiunea ”Doctor de bine” ce avem de făcut în cazul în care copilul nostru e răcit sau gripat, dar a oferit informații importante și despre noul coronavirus.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.