De ce trebuie să meargă femeile la medicul ginecolog mai des la vârsta a doua. Avertismentul specialiștilor
O dată ce începe pre-menopauza, practica arată că se reduce numărul vizitelor la medicul ginecolog.
Cele mai multe paciente cred că dacă a trecut perioada fertilă, controlul ginecologic nu mai este important. Realitatea este inversul acestei credinţe. Explicăm imediat la „Doctor de bine”.
Dr. Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog: „Există această idee că, odată ce ţi-ai încheiat dorinţa de avea copii, de a nu reveni la ginecolog. Când le întrebi când a fost ultima dată când aţi fost la ginecolog o să-ţi zică când am născut!”
Fie că vă aflaţi în perioada fertilă, fie că aţi ajuns la pre-menopauză sau la menopauza, vizita la medicul ginecolog se face anual, în lipsa simptomelor.
De ce? Principalul factor de risc pentru cancerul de sân şi pentru cancerele aparatului genital este chiar sexul feminin! Pe măsură ce trece timpul, se adăugă şi factorul de risc vârsta – ne spune statistica. Ce înseamnă control ginecologic complet?
Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică ginecologie: „Controalele trebuie făcute la timp, o spun oricărei paciente. Control clinic genital trebuie făcut la fiecare an, fără să aibă patologie în acel moment, şi ecografia transvaginala. Cu aceeași ocazie recoltezi pentru testul Papanicolau, pentru că se aduc elemente de diagnostic vizavi de un cancer de col, pentru că ştim foarte bine, acesta se manifestă iniţial prin modificări precanceroase care se văd la Papanicolau”
Testul Papanicolau arata modificări celulare la nivel colului uterin. Pot fi tratate înainte de apariţia cancerului de col uterin. Ecografia transvaginala arata starea ovarelor. Dar şi starea endometrului. Vorbim despre mucoasa care se elimină la menstruaţie, în lipsa unei sarcini. Endometrul îngroşat arata suspiciunea de boală.
Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică ginecologie: „Cum vezi că este un endometru mai îngroşat decât ar trebuie să fie, sau vezi în menopauză un endometru îngroşat când el trebuie să fie foarte subţire, de 4 mm.”
Controlul ginecologic se însoţeşte de un control ecografic la sâni. De la cele mai tinere vârste. Aceste controale regulate nu împiedică apariţia unui cancer de sân ori al unui cancer genital. Dar, prin controale regulate, boala va fi depistată în primele faze, când tratamentul conduce la vindecare.
În plus, vizitele anuale la specialist, în lipsa simptomelor, elimină tocmai frica de medic. Practic, veţi merge la un control, în deplină stare de sănătate. Aceste informaţii fac parte din educaţia medicală primară pentru sexul feminin.