Odată ce începe pre-menopauza, practica arată că se reduce numărul vizitelor la medicul ginecolog. Cele mai multe paciente cred că, dacă a trecut perioada fertilă, controlul ginecologic nu mai este important. Realitatea este inversul acestei credinţe.

Există această idee că, odată ce ți-ai încheiat dorința de avea copii, nu mai trebuie să mergi la ginecolog. Când le întrebi: când au fost ultima dată când ați fost la ginecolog, o să-ți zică: când am născut!”, a spus dr. Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog.

Fie că vă aflați în perioada fertilă, fie că ați ajuns la pre-menopauză sau la menopauză, vizită la medicul ginecolog se face anual, în lipsa simptomelor.

De ce? Principalul factor de risc pentru cancerul de sân și pentru cancerele aparatului genital este chiar sexul feminin. Pe măsură ce trece timpul, se adaugă și factorul de risc vârsta – ne spune statistică. Ce înseamnă control ginecologic complet?

Controale trebuie făcute la timp, o spun tuturor pacientelor. Controlul clinic genital trebuie făcut în fiecare an, fără să aibă patologie, și ecografia transvaginală. Cu aceași ocazie recoltez Papanicolau pentru că se aduc elemente de diagnotic pentru un cancer de col, pentru că știm foarte bine - acesta se manifestă inițial prin modificări precanceroase care se văd la Papanicolau”, a explicat dr. Ioan Stoian, medic primar obstretică-ginecologie.

Testul Papanicolau arată modificări celulare la nivel colului uterin. Pot fi tratate înainte de apariția cancerului de col uterin. Ecografia transvaginala arată starea ovarelor. Dar și starea endometrului. Vorbim despre mucoasa, care se elimina la menstruație, în lipsa unei sarcini. Endometrul îngroșat arată suspiciunea de boală.

Controlul ginecologic se însoțește de control ecografia la sânilor. De la cele mai tinere vârste. Aceste controale regulate nu împiedică apariția unui cancer de sân ori al unui cancer genital. Dar, prin controale regulate, boala va fi depistată în primele faze, când tratamentul conduce la vindecare.

În plus, vizitele anuale la specialist, în lipsa simptomelor, elimină tocmai frica de medic. Practic, veți merge la un control, în deplină stare de sănătate. Aceste informații fac parte din educația medicală primară pentru sexul feminin.