Ce este tehnica de fertilizare asistată și cum funcționează

14-12-2020 08:34

Aveţi peste 35 de ani şi sarcina nu apare în şase luni? Nu aşteptaţi să treacă timpul fără un diagnostic. Timpul contează cel mai mult atât în obţinerea sarcinii pe cale naturală cât şi prin tehnici de fertilizare asistate.


Aveţi peste 35 de ani şi sarcina nu apare în şase luni? Nu aşteptaţi să treacă timpul fără un diagnostic. Timpul contează cel mai mult atât în obţinerea sarcinii pe cale naturală cât şi prin tehnici de fertilizare asistate.

La ora actuală, materialul genetic feminine poate fi colectat şi fără stimulare hormonală.

Cristina Tănase Damian medic specialist ginecolog: ”Rezerva ovarina presupune o cantitate cu care ne naştem de foliculi ovarieni care în fiecare lună determină eliberarea unui ovocit și ne facem pregătite să obţinem o sarcină. Dacă nu apare sarcina, apare menstruația”.

Toate celule reproducătoare feminine sunt formate din viaţa intrauterină. În timpul ciclului menstrual lunar, o cavitate din ovar, numită folicul, dezvoltă un singur ovocit matur, celula reproducătoare feminină. Lunar, o singură celulă reproducătoare feminină este eliberată. Şi poate fi fertilizată.

După 35 de ani, ovocitele îmbătrânesc accelerat. Nu doar rămân puţine în ovare, ci au calitate slabă. Adică au şanse mici să formeze un embrion normal genetic. De aceea, dacă nu aveţi un copil până la această vârstă, e posibil să opriţi timpul în loc pentru aceste celule prin extragerea lor din ovar şi prin congelare. Se poate extrage câte un sigur ovocit, în fiecare lună. Fără medicaţie.

Andreas Vythoulkas, medic specialist tramtentul infertilităţii: ”Extragem ovocitele pe ciclu natural dezavantajul e că nu putem să scoatem aşa de multe odată cum scoate cu stimulare, dar e material genitc viabil. Este o puncţie ovariană, o procedură care dureza 2 minute extragem ovocitul care pe care îl congelăm”.

La o singură recoltare însă pot fi scoase mai multe ovocite, cu ajutorul medicaţiei de stimulare ovariană. Ovocitele se dezvoltă în cavităţi pline cu lichid, numite foliculi. Aceştia se văd la ecografie. Ce face medicaţia numită stimulare ovariană?

Andreas Vythoulkas, medic specialist tramtentul infertilităţii: ”Multe paciente consideră că cu tramtamentele de stimulare ovarian scoatem cât vrem noi, nu e aşa. Noi cu tratamentele de stimulare ce facem? În prima zi de menstruaţie pleacă pe drum un număr de foliculi, dacă pornim pe drum 10 foliculi, organismul are capacitate ca doar 1 să ajungă la maturitate. Ceilalți se pierd. Ceilalţi 9. Noi cu tratament de stimulare îi hrănim pe toţi”.

Celule reproducătoare feminine, odată congelate, pot fi folosite pentru o sarcină ulterioară. În otinerea unei sarcini, contează ca materialul genetic, adică ovocitele, să fie cât mai tinere!.