Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos dacă îl păstrezi mai mult
Să fie proaspăt. În felul acesta valoroasele grăsimi conținute au calitatea ideală. Vorbim despre pește în duminica Floriilor. Sau, poate, vă place conservat - murat, afumat, în conservă sau uscat la vânt, cu multă sare.
Aceste metode de păstrare îi mențin calitățile pe termen lung.
Mergem în laborator să aflăm de ce peștele congelat nu reprezintă cea mai bună variantă de păstrare cu anii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De ce peștele este atât de perisabil? În apă găsim temperatură diferită față de aer, presiune diferită, concentrație diferită de oxigen. Aceste trei elemente explică de ce peștele, scos din apă și ținut apoi în aer, se poate strica repede. Trecerea dintr-un mediu în altul înseamnă că micro-organismele se dezvoltă rapid.
Mergem la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii. Expertul în chimie alimentară, Gabriela Isopencu, ne explică de ce peștele se consumă imediat după preparare:
Conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Cel târziu a doua zi. Peștele e cu atât mai sensibil decât celelate produse, trebuie să fie bine preparat termic și îl consumăm cel târziu a doua zi, nu încercăm să ne facem provizii de pește gătit la frigider!”
Clostridiile sunt bacteriile specifice peștilor. Și motivul pentru care peștele se consumă proaspăt.
Peștele proaspăt, ținut în aer un timp, dezvoltă cantități uriașe de histamină. Aceasta este substanța care apare la sfârșitul reacției alergice.
Aceeași substanță este adusă de unele alimente. Histamina este un pro-inflamator puternic. Iar noi consumăm peștele tocmai pentru că grăsimea lui este un anti-inflamator puternic, de care avem nevoie.
Metodele de conservare care îi mențin calitățile nutriționale sunt murarea în oteț, conservarea în ulei sau în saramură. Se conservă bine prin afumare sau prin sărare și uscare. Acestea în defavoarea păstrării la congelator multă vreme.
În congelator, grăsimile valoroase pe care le conține pestele se degradează. Sunt grăsimi poli-nesaturate, anti-inflamatoare, care fac protecție cardio-vasculară.
Conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Își schimbă textura foarte mult, este foarte sensibil și degradabil. Unii pești oceanici sunt aduși congelați și îi aducem acasă și nu îi recongelăm sau au fost congelați și nu s-au dezghețat complet, nu recongelăm. Îi preparăm termic după decongelare și nu îi recongelăm!”
Recongelarea înseamnă că veți congela și micro-organisme, care rezistă în congelator și pot deveni extrem de agresive.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: doctor de bine, peste, sanatate, myimpact,
Dată publicare:
28-04-2024 10:07