Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos dacă îl păstrezi mai mult

×
Codul embed a fost copiat

Să fie proaspăt. În felul acesta valoroasele grăsimi conținute au calitatea ideală. Vorbim despre pește în duminica Floriilor. Sau, poate, vă place conservat - murat, afumat, în conservă sau uscat la vânt, cu multă sare.

Aceste metode de păstrare îi mențin calitățile pe termen lung.

Mergem în laborator să aflăm de ce peștele congelat nu reprezintă cea mai bună variantă de păstrare cu anii.

De ce peștele este atât de perisabil? În apă găsim temperatură diferită față de aer, presiune diferită, concentrație diferită de oxigen. Aceste trei elemente explică de ce peștele, scos din apă și ținut apoi în aer, se poate strica repede. Trecerea dintr-un mediu în altul înseamnă că micro-organismele se dezvoltă rapid.

Mergem la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii. Expertul în chimie alimentară, Gabriela Isopencu, ne explică de ce peștele se consumă imediat după preparare:

Citește și
Mihaela Bilic
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm salata boeuf ca să nu ne îngrășăm de sărbători

Conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Cel târziu a doua zi. Peștele e cu atât mai sensibil decât celelate produse, trebuie să fie bine preparat termic și îl consumăm cel târziu a doua zi, nu încercăm să ne facem provizii de pește gătit la frigider!”

Clostridiile sunt bacteriile specifice peștilor. Și motivul pentru care peștele se consumă proaspăt.

Peștele proaspăt, ținut în aer un timp, dezvoltă cantități uriașe de histamină. Aceasta este substanța care apare la sfârșitul reacției alergice.

Aceeași substanță este adusă de unele alimente. Histamina este un pro-inflamator puternic. Iar noi consumăm peștele tocmai pentru că grăsimea lui este un anti-inflamator puternic, de care avem nevoie.

Metodele de conservare care îi mențin calitățile nutriționale sunt murarea în oteț, conservarea în ulei sau în saramură. Se conservă bine prin afumare sau prin sărare și uscare. Acestea în defavoarea păstrării la congelator multă vreme.

În congelator, grăsimile valoroase pe care le conține pestele se degradează. Sunt grăsimi poli-nesaturate, anti-inflamatoare, care fac protecție cardio-vasculară.

Conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Își schimbă textura foarte mult, este foarte sensibil și degradabil. Unii pești oceanici sunt aduși congelați și îi aducem acasă și nu îi recongelăm sau au fost congelați și nu s-au dezghețat complet, nu recongelăm. Îi preparăm termic după decongelare și nu îi recongelăm!”

Recongelarea înseamnă că veți congela și micro-organisme, care rezistă în congelator și pot deveni extrem de agresive.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm salata boeuf ca să nu ne îngrășăm de sărbători
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm salata boeuf ca să nu ne îngrășăm de sărbători

Salata boeuf nu este tocmai o salată, ci un preparat la care trebuie să fim atenți în zilele îmbelșugate care vor urma.

Sarmalele, cel mai echilibrat preparat al mesei de Crăciun. Care sunt recomandările nutriționale pentru o porție
Sarmalele, cel mai echilibrat preparat al mesei de Crăciun. Care sunt recomandările nutriționale pentru o porție

Ne pregătim și de sărbători culinare. Sarmalele înseamnă cel mai echilibrat preparat al acestor zile.

Soluția inovatoare pentru a scăpa de durerile de șold. Se poate ajunge chiar și la necroză dacă nu luați măsuri
Soluția inovatoare pentru a scăpa de durerile de șold. Se poate ajunge chiar și la necroză dacă nu luați măsuri

Inflamațiile articulare de la nivelul șoldului pot fi remediate acum mai ușor prin intermediul radiologiei intervenționale, o metodă ce acționează asupra circulației din șold și reduce inflamația. Iată mecanismele implicate.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.