De ce este recomandat să mâncăm o porție de mâncare prăjită pe lună. Sfatul medicilor specialiști

×
Codul embed a fost copiat

Ne jucăm cu două grăsimi: una bună, polinesaturată, care ne projează vasele, inima, ficatul ori pancreasul, și una rea, saturată, care face toate bolile metabolice: diabet, infarct, accident vascular cerebral.

Toate sunt grăsimi. De ce interacționează diametral opus cu organismul uman? Pentru că ne plac grăsimile, facem demonstrații, care înseamnă speranță mare de viață. Începe „Doctor de Bine”.

Andreea Groza: Gustul nu ne dă pace. Prin prăjire, apa se evaporă, uleiul pătrunde în aliment. Nu putem compara gustul. Ce putem să punem în balanță este cât suntem dispuși să sacrificăm pentru gust.

Asociația Americană a Inimii recomandă o porție de mâncare prăjită pe lună, ca să nu vă creșteți riscul cardiovascular și metabolic. Are și argumente.

Delicioșii cartofi prăjiți. Substanțele pe care le descarcă se duc direct în sistemul nervos central, ne spun metastudii.

Citește și
rinichi
Cum apare scleroza renală. În timp duce la rinichi nefuncționali. Avertismentul medicilor
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: Prin prăjire se elimină o substanță care se numește acrilamidă, care traversează membrana hematoencefalică și produce neuroinflamnație. Și, de aici, riscul de depresie și anxietate, până la Parkinson și Alzheimer pe termen lung. Sunt studii făcute”.

Diabet, boală cardio-vasculară. Cum putem, prin prăjeli repetate, să mărim riscul? Radicalii liberi sunt cei care produc bolile.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog:Apar prin decompunerea grăsimilor în acizi grași, prin contact cu prăjirea, produc acești radicali liberi, care stau la baza tuturor relelor metabolice și cardiovasculare. Cu cât acest rău e făcut de mai multe ori prin expunere la prăjire, de la vârste mai mici, cu atât crește riscul”.

Ne uităm iar la delicioșii cartofi prăjiți, așternuți lângă șnițel, crispy sau chiftele. Nu înseamnă că mâncați amidon de calitate din cartofi plus proteină de calitate din carne, pentru că prăjirea face o bombă metabolică.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog:Noi, prin prăjire, dublăm conținut caloric al cărnii. Alimentele prăjite sunt nocive prin plusul caloric pe care îl aduc”.

Prea multe calorii luate dintr-o dată. Nu suntem adaptați la bomba calorică, care este o prăjeală.

După masă se secretă substanțe care se duc fie la ficat, fie la pancreas. Hepatokine se numesc substanțele active, care se duc de la ficat spre pancreas. Cresc secreția de insulină. Apare inflamația. Inflamația determină ficat gras, diabet, accident vascular.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Câte kilograme de grăsime de pe abdomen pot fi eliminate prin abdominoplastie. Ce trebuie să știi înainte de liposucție
Câte kilograme de grăsime de pe abdomen pot fi eliminate prin abdominoplastie. Ce trebuie să știi înainte de liposucție

Am văzut câte pagube face grăsimea abdominală. Luăm două variante. Într-o intervenție estetică numită liposucție chirurgul poate să elimine trei kilograme de grăsime de pe abdomen. Talia arată bine.  

Cum apare scleroza renală. În timp duce la rinichi nefuncționali. Avertismentul medicilor
Cum apare scleroza renală. În timp duce la rinichi nefuncționali. Avertismentul medicilor

Două organe vitale primesc informații greșite permanent. Vorbim despre rinichi. Informațiile greșite vin de la câteva kilograme de grăsime depuse în abdomen.  

Cum să-ți controlezi greutatea corporală. Iată câteva obiceiuri alimentare care ne protejează glicemia
Cum să-ți controlezi greutatea corporală. Iată câteva obiceiuri alimentare care ne protejează glicemia

Cum slăbim eficient. Controlăm glicemia prin măsuri simple. În felul acesta nu se depune grăsime de rezervă.  

Ce trebuie să știi despre steatoza hepatică sau ficatul gras. Cauze și simptome
Ce trebuie să știi despre steatoza hepatică sau ficatul gras. Cauze și simptome

Dulce sau gras? Ce vă place mai mult? Indiferent de gusturi, dulciurile și grăsimile în exces fac același lucru. Grăsime circulantă în sânge, după ficat gras.

Depozitele de grăsime provoacă inflamație uriașă în organismul uman
Depozitele de grăsime provoacă inflamație uriașă în organismul uman

Se numesc macrofage rezidente, stau în toate țesuturile umane și sunt agenții de pază. Și de curățenie avansată. Aparțin sistemului imunitar și nu le place grăsimea în exces, pe care o percep drept dușman.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.