Ce trebuie să știi despre steatoza hepatică sau ficatul gras. Cauze și simptome
Dulce sau gras? Ce vă place mai mult? Indiferent de gusturi, dulciurile și grăsimile în exces fac același lucru. Grăsime circulantă în sânge, după ficat gras.
Din nefericire, pentru ficatul gras sau steatoza hepatică nu există niciun medicament care să îl vindece.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Nu întrebi un pacient cu dislipidemie dacă a mâncat gras, ci îl întrebi și dacă a mâncat dulce. Sunt cele mai multe relații între cele două metabolisme”.
Dislipidemie înseamnă că grăsimile din sânge nu au valori normale. Ne referim la valorile trigliceridelor și la valorile colesterolului. Valori anormale ale acestor grăsimi determină încărcarea cu grăsime a ficatului. Insulele grase iau locul celulelor funcționale, vitale, din ficat. Și, treptat, apar multe cicatrici. Un ficat plin cu cicatrici înseamnă ciroză. Diabetul produce ficat gras, indiferent dacă pacientul este obez sau nu.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „La pacienții diabetici e o primă etapă această rezistență la insulină, până ajung să fiu diabetic, apoi sigur fac această steatoză hepatică, este regulă”.
Ce înseamnă rezistență la insulină? Prea multă mâncare zilnic înseamnă prea multă glucoză în sânge. Acesta trebuie transportată în celule. O transportă hormonul insulină, dar dacă glucoza e în catitate prea mare, celulele se apără să nu fie înecate cu glucoză, și își închid ușa pentru insulină. Nu mai intră insulina, nu mai intră nici glucoză. Aceasta înseamnă rezistență la insulină. Apare înaintea diabetului.
Andreea Groza Odată: Ficatul se încarcă cu grăsime, vorbim despre boala numită steatoză hepatică. Nu există medicamente de sinteză, nu există medicamente naturiste care s-o vindece, ne spun medicii.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul clinic Fundeni: „Practic, nu există medicamente. S-au încercat diverse terapii, inclusiv o terapie cu celule stem. Rezultatele nu au fost extraordinare, s-au încercat medicamente antidiabetice. Încă nu există o medicație despre care să putem spune că ține pe loc steatoza hepatică, nu, acest lucru nu există”.
Dar vorbim despre un organ uzină. Dacă ficatul nu are încă cicatrici iremediabile, determinate de grăsime, își revine, și scapă singur de grăsime, și de boală.
Andreea Groza: De ce regimul alimentar este medicament și nu re referă doar la aspectul fizic? Pentru că rezistența la insulină, premergătoare diabetului, dar și ficatul gras se vindecă prin reducerea numărului zilnic de calorii. Prin reducerea dulciurilor și a grăsimilor din alimentație.
Înainte de vindecare se întâmplă un fenomen spectaculos, aparent negativ pentru organism.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul clinic Fundeni: „Inițial, când scazi în greutate și nu e totul în trepte, treci pe o dietă adecvată, ficatul, ca prim răspuns, se încarcă mai mult cu grăsimi, dar apoi încet - încet se eliberează. Sunt trei grade, peste trei se trece foarte ușor la fibroză, pentru că celula nu se mai regenerează cum trebuie. În faza incipientă, cu activitate fizică în mod adecvat, cu dietă adecvată, se poate să te vindeci”.
Reduceți caloriile, reduceți dramatic dulciurile. Reduceți grăsimile animale, așa numite saturate, din carne grasă ori brânzeturi, dar nu reduceți grăsimea din pește. Aceasta, numită polinesaturată, se opune grăsimilor prea mari, circulante în sânge. Așadar, trigliceridele și colesterolul se atacă tot cu o grăsime, din pește.