Cum ţinem sub control simptomele de răceală şi gripă - ne explică medicul primar de boli infecţioase Adrian Marinescu
Cum ţinem sub control simptomele de răceală şi gripă - aflăm de la medicul primar de boli infecţioase Adrian Marinescu.
Andreea Groza: Cum se simte aparatul respirator când e atacat de un virus... respirator?
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Adrian Marinescu: Cu siguranţă, rău. Şi când vorbim de guturai (viroză respiratorie), de gripă, de COVID 19. În cazul unui guturari (viroză respiratorie comună), nu o să stăm în pat, simptomele se zice că se rezolvă în 7 zile.
La gripă, lucrurile se schimbă, gripa ne pune la pat, starea generală e modificată, dureri musculare şi articulare puternice, senzaţia că am fost bătuţi. La fel se manifestă şi SARS COV 2 şi e destul de greu de făcut diferenţa. Pierderea gustului şi a mirosului apare şi la gripă şi la SARS COV 2.
Andreea Groza: Ce înseamnă prevenţie pentru viroze respiratorii, pentru gripă, pentru COVID 19?
Dr. Adrian Marinescu: Aici avem o veste bună, din fericire, măsurile de prevenţie, pe care nimeni nu şi le-a dorit, dar despre care auzim în fiecare zi, sunt valabile şi pentru viroze şi pentru gripă şi pentru COVID 19. Circulaţia virusului gripal e redusă peste tot şi noi avem, de asemenea, puţine cazuri. Acum ar fi fost sezon plin de gripă. Eu sper să învăţăm şi să păstrăm această prevenţie (mască, spălarea frecventă a mâinilor) şi când nu e pandemie.
E clar că atunci când avem simptome respiratorii trebuie să purtăm mască, chiar dacă nu suntem în pandemie!.
Andreea Groza: Să stăm acasă?
Dr. Adrian Marinescu: Da, să stăm acasă, izolaţi. Cine are o simplă viroză respiratorie, un guturai, ar trebui să stea acasă pentru că şi o simplă viroză pentru o persoană în vârstă poate însemna o problemă serioasă.
Andreea Groza: La ce ne gândim când tratăm simptomele?
Dr. Adrian Marinescu: E clar că simptomatologia variază. Plecăm de la febră - ne trebuie un antitermic. Acest acetaminofen, îl folosim foarte des, paracetamolul, cum îl ştim. Trebuie însă folosit, după ce întrebăm medicul de familie. El poate fi folosit, dacă nu avem probleme hepatice deosebite. Pe o perioadă scurtă de timp. Nu vom lua luni de zile paracetamol.
Andreea Groza: Ce înseamnă perioada scurtă?
Dr. Adrian Marinescu: Câteva zile, maximum o saptămână. Şi îl luăm dacă într-adevăr avem febră. Sau dacă avem un simdrom dureros. Este antitermic si analgezic. Îl putem lua fără reţetă, dar întotdeuna ne sfătuim cu un medic, aşa trebuie să se întâmple în cazul administrării oricărui medicament.
Andreea Groza: Există substanţa activă paracetamol plus alte substante, care decongestionează nasul sau fluidifică secreţiile. Ne revenim mai repede? Mă refer la simptome.
Dr. Adrian Marinescu: Cu singuranţă. Vedem dacă tusea e seacă, dacă tusea e productivă. Sigur că putem lua medicamente OTC fără reţetă, dar trebuie să fim atenţi la perioada de timp. Şi subliniez - nu luăm antibiotice. Virusul nu e tratat cu antibiotice. Se prescriu şi antibiotice în situaţiile foarte rare, când apare o suprainfecţie bacteriană. Dar antibioticul e prescris de medic.
Sigur că ne simtim mai bine luăm tratament simptomatic. Doar că sfatul meu e s-o facem cu prudenţă.
Andreea Groza: Întrebând medicul de familie?
Dr. Adrian Marinescu: Exact, chiar daca înseamnă o consultaţie telefonică, e o consultaţie.
Andreea Groza: Ce ar fi important să ii spunem medicul de familie în privinţa simptomelor?
Dr. Adrian Marinescu: Suntem în pandemie şi atunci trebuie să avem acasă un pulsoximetru, să ne măsurăm concentraţia în oxigen. Şi să îi comunicăm medicului. E un parametru important. Dacă avem probleme, dăm telefon la 112. Dacă lucrurile sunt bune, adică saturaţia de oxigen e bună, atunci luăm tratament simptomatic. Un antitermic se ia la 6 ore, la 8 ore, o perioadă de timp fără probleme. Dar medicul de familie trebuie să ştie!