Cum putem scăpa de durerea cronică printr-o intervenție minim invazivă. Explicația medicului Florin Bloj
Doare articulația genunchiului ori a cotului ori a umărului? Embolizarea peri-articulară este o intervenție minim invazivă, care elimină durerea.
Se face de un an în România. Ne explică dr. Florin Bloj, medic specialist radiologie intervențională, în interviul Doctor de bine, realizat de Andreea Groza.
Andreea Groza: Doare o articulație. Cum ajungem la diagnostic corect și complet?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Florin Bloj: Facem RMN și apoi ne consultă medicul ortoped. Inițial, articulația reacționează la anti-inflamatoare nesteroidiene și durerea se diminează. Urmează o fază însă când medicamentele nu mai au efectul dorit.
Cum ne dăm seama că în articulație există o inflamație cronică?
- durerile sunt spontane, apar inclusiv noaptea
- nu cedează la anti-inflamatoare nesteroiene de tipul ibuprofen
- durerile nu sunt legate de mers
Andreea Groza: Ce faceți, mai exact, în timpul intervenției?
Dr. Florin Bloj: S-au făcut studii ale celulelor din zonele dureroase ale articulațiilor. Aceste studii histologice au arătat că în inflamație se formează vase noi de sânge, care nu au ce să caute acolo. Aceste vase alimentează fibre nervoase nemielinizate, care sunt responsabile de producerea și de răspândirea durerii. Transmit durerea haotic. Noi închidem aceste vase mici.
Andreea Groza: Cum reușiți?
Dr. Florin Bloj: Cu ajutorul unui cateter, care intră pe o arteră, cu anestezie locală. Apoi ajungem la inflamație și injectăm substanțe inerte în aceste vase mici. Substanțele au rol pur mecanic - închid vasele. Scade durerea imediat și continuă să scadă în lunile care urmează. Noi eliminăm durerea, dar nu tratăm articulația.
Andreea Groza: Intervenția poate fi făcută în cazul sportivilor?
Dr. Florin Bloj: Da, se face deja ca să fie apți mai repede pentru antrenamente. Pentru că injectăm substanțe inerte, care nu intră în circulație, și sportivii de performanță fac această intervenție, fără să fie o problemă la controlul anti-doping.