Cum putem să evităm consecința nefastă a cancerului de piele. Soluția recomandată de medici

Ultima actualizare: 25-03-2021 16:41

Medicul dermatolog Amalia Anghel a explicat totul despre melanom, cunoscut drept cancerul de piele, în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.

Sunt în pericol să mă îmbolnăvesc dacă cineva din familie are sau a avut această afecțiune? Sunt șanse să apară și iarna, chiar dacă nu stau la soare atât de mult? Ce tratamente sunt disponibile în acest moment în România?

La toate aceste întrebări a răspuns dr. Amalia Anghel, medic primar dermatologie.

Ce este melanomul?

 

Unul dintre cele mai severe tipuri de cancer. În general, nu doar de piele! Avem și noi, în dermatologie, câteva tipuri, trei, de cancere, dar melanomul este de departe cel mai agresiv. Și așa cum spuneam inclusiv mortalitatea generală este importantă pentru acest tip de cancer. Deși în ultimii ani s-au făcut extrem de multe progrese în medicina moleculară și există o serie de tratamente noi, tot nu putem spune că vindecăm această tumoră sau influențăm semnificativ durata de viață. Ameliorăm, într-adevăr, prognosticul și perioada lipsită de boală, pentru că acum mulți ani, când eu am început această realție cu melanomul, lucrurile erau de-a dreptul tragice, și vorbesc în urmă cu 15 ani. Nu aveam la dispoziție decât chimioterapia. Acum avem, așa cum spuneam, medicamentele acestea moderne, și avem o speranță de la ele, pentru că am aflat din ce în ce mai multe lucruri, științific, legate de dezvoltarea și apariția acestei tumori.” - a explicat dr. Anghel în emisiunea ”Doctor de bine”.

 

Așadar, deși medicina a avansat foarte mult în ultimii ani, tot nu putem spune că vindecăm această tumoră sau că putem să influențăm semnificativ durata de viață a pacientului.

Și atunci, ce este de făcut? Medicul Amalia Anghel spune că cea mai bună soluție este prevenția și diagnosticul incipient.

”În continuare, ceea ce facem noi și ce este cel mai important pentru pacient este prevenția și diagnosticul incipient. Astfel, dacă suntem o persoană la risc, și ce înseamnă acest lucru? Să avem peste 100 de alunițe în general pe pielea corpului sau peste 50 de nervi displazici, alunițe urâte, sau istoric personal sau familiar de melanom. Atunci avem un risc de a dezvolta această tumoră. Și, în fapt, trebuie să venim și să vedem întreaga suprafață a corpului.” - a explicat specialistul.

Melanomul poate apărea oriunde pe piele, nu doar pe o aluniță deja existentă

 

Foarte important de știut este că melanomul, adică acest cancer, poate apărea oriunde pe pielea omului, nu doar pe o aluniță, așa cum cred mulți oameni fără cunoștințe medicale.

”Ultimele studii și ceea ce am observat noi în ultimii ani ne arată că doar 1 din 5 melanoame se dezvoltă pe o leziune pe care noi o aveam, pe o aluniță, restul apar de nuovo. Sunt nou apărute pe pielea noastră oriunde. Așa cum spuneamn, atunci când avem acest risc, această aluniță, această tumoră poate apărea mică, aparent inofensivă la început, oriunde pe pielea noastră.” - a mai spus dr. Anghel, medic primar dermatologie.

 

Cum putem să evităm consecințele nefaste ale melanomului?

 

Cum putem să ne ferim de consecințele nefaste ale melanomului? Printr-un control preventiv la medic.

În prezent, aparatura modernă și tehnologia avansată ne permit să facem anumite analize care arată ceea ce nu poate fi văzut cu ochiul liber.

”Asta ne spune experiența ultimilor ani, dar din fericire au apărut, eu lucrez cu sistemele de imagistică, dermatoscopia, harta corporală, ca să și numim, deja de peste 6 ani. Iar imagistica aceasta vede tot tot, ne scanează toată suprafața corpului și noi putem vedea cu exactitate ce a apărut nou, ce s-a modificat la aceste modificări care sunt microscopice, înainte să fie percepute de ochiul nostru, adică înainte ca tu să vii să spui s-a mărit, s-a modificat. Și atunci, diagnosticul este unul incipient iar tumora aceasta este vindecabilă prin excizia chirurgicală corectă” - a mai explicat dr. Amalia Anghel în emisiunea ”Doctor de bine”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO