Cum ne putem da seama, cel mai ușor, că am exagerat cu mâncarea. Semnalele date de propriul organism
Cum ne putem da seama, cel mai ușor, că am exagerat cu mâncarea? După o masă cu adevărat îndestulată, aproape instantaneu, apare somnul. De ce? Prea multă insulină ajunge la creier.
Creierul. Funcționează doar cu oxigen și glucoză, adică zahăr. Ne explică un expert în bio-chimie.
Prof.univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Creierul, atenție, funcționează tot timpul, chiar dacă nu ne gândim sau stăm cu ochii pe pereți, creierul coordonează respirația, bătăile inimi. Și când dormim, de funcționat el funcționează în continuare, de când ne naștem. Organismul este făcut să reziste fără mâncare de la începul exitenței noastre. Plecam la vânătoare, dar nu îmi spunea nimeni că mă și întorceam cu ceva. Și atunci, făceam foarmea, că n-aveam încotro și organismul rezista”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Suntem perfect adaptați să facem foamea. Și, totuși, creierul primește glucoză permanent. Trei tipuri de depozite avem în organism:
1. Depozitul de grăsime - este cel de energie;
2. Depozitul de glucide, de zahăr - organismul îl ține doar pentru creier. Depozitul se află în ficat;
3. Depozitul de proteine - e accesat doar dacă ne rănim și avem nevoie de refacere.
Andreea Groza: „Din aceste informații a rezultat cea mai bună dietă, numită post intermitent. Cea mai adaptată la fiziologia umană. Nu suntem adaptați la exces. După o masă copioasă, glicemia crește foarte mult. Ca să o echilibreze, pancreasul trimite în circulație o cantitate mare de insulină”.
Ceea ce ne moleșește foarte mult după o masă copioasă este exact această cantitate de insulină, care ajunge și la creier. Vă apuca somnul după o masă? Propriul organism vă spune să îi dați mai puține alimente!
Andreea Groza: „După o masă copioasă, toate sistemele metabolice își doresc mișcare. Mers pe jos. Este primul ajutor pe care vi-l puteți da. Al doilea ajutor, ne spun experții în nutriție, se referă la apa băută din abundență. Și al treilea, pauza alimentară. Cât mai mult timp”.
Și, recomandat, toată seara, plus noaptea. Vrea și ficatul, și creierul.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Dacă mâncăm prea mult seara, grăsimi saturate, carne, ouă, brânzeturi saturate, receptorii de colesterol din ficat nu mai pot să capteze colesteroul din alimente, și colesterolul crește mult în sânge”.
Seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili. Următoarea mișcare? Colesterolul rămâne liber în sânge. Îi place să intre în vase, unde produce inflamație ințial. Apoi, depozite. Boala se numește ateroscleroză.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: creier, alimente, doctor de bine, andreea groza, insulina,
Dată publicare:
23-10-2022 10:31