Cum a schimbat un mic dejun simplu viitorul unei generații: lecția „micului dejun Oslo”

×
Codul embed a fost copiat

Masa principală în copilărie și pentru tot restul vieții este micul dejun. O masă simplă, dar cu densitate nutritivă crescută. Explicăm. Începe „Doctor de bine”.

Ați auzit de micul dejun de la Oslo? Nu este vorba de un meniu de restaurant, ci de un program de nutriție adoptat în anii '30 pentru toți copiii de școală primară. În plină criză economică medicul Carl Schiotz a propus "micul dejun Oslo" pentru a îmbunătăți sănătatea copiilor școlari și a oferi o masă gratuită celor fără posibilități.

Pachetul de mic dejun cuprindea 2 felii de pâine integrală cu margarină, o felie de brânză, un pahar de lapte, 1/2 de măr și 1/2 portocală plus o linguriță de ulei de ficat de cod.

O masă rece, simplă, dar cu densitate nutritivă crescută. Rețeta a fost ușor de pregătit și de distribuit în toate școlile.

Formatul "la rece" a redus timpul și costurile de aprovizionare, dar a menținut esențialul: proteine, grăsimi sănătoase, vitamine, fibre.

Citește și
inima
Arterele carotide pot preveni un AVC. Evaluarea ecografică depistează rapid îngustările periculoase

Nu doar conținutul mesei era important, ci și organizarea, ritualul în sine. Doctorul Schiotz considera că trebuie să-ți fie foame că să apreciezi mâncarea, iar un copil abia trezit din somn nu trebuie îndopat.

Drumul în aer liber până la școală era necesar ca să deschidă apetitul, iar masa servită într-un cadru organizat, aerisit și luminos era mai bună decât acasă.

Micul dejun dura jumătate de oră, în liniște și fără grabă, trebuia să mesteci bine și nu aveai voie să bei și să mănânci în același timp.

Din farfurie a rezultat o idee clară: nutriție accesibilă, cu standarde egale pentru toți. Micul dejun Oslo a fost cel mai celebru program de medicină preventivă prin care autoritățile guvernamentale asigurau o hrană sănătoasă tuturor copiilor.

Acest program a schimbat obiceiurile alimentare ale norvegienilor și s-a extins apoi în toată Scandinavia și în Europa, ajungând până în Australia și Canada.

Impactul a fost remarcabil. Copiii care au mâncat regulat acest mic dejun Oslo au înregistrat salturi vizibile la creșterea în înălțime, dar și ca stare generală de sănătate, mai ales pentru bolile de piele.

Studiile au arătat că, la vârsta de 14 ani, media înălțimii a crescut cu aproximativ 10 cm. Un rezultat excepțional, care a transformat un program alimentar în exemplu de sănătate publică reușită.

Dincolo de nutriție, inițiativa a urmărit egalitatea socială: aceeași masă pentru fiecare copil, indiferent de statutul familiei.

În practică, a redus diferențele de dezvoltare legate de veniturile financiare și a oferit șanse egale pentru un start sănătos în viață.

Care sunt concluziile pe termen lung?

Când o societate a implementat un mic dejun sănătos, a crescut nu doar copii mai înalți și mai robuști, ci și încrederea într-o politică publică care pune bunăstarea în centrul atenției. Iată dovada că un copil bine hrănit va fi un copil bine crescut! 

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO S-a retras din fotbal la 24 de ani și acum face: „Nu voi regreta!”
GALERIE FOTO S-a retras din fotbal la 24 de ani și acum face: „Nu voi regreta!”
Citește și...
Arterele carotide pot preveni un AVC. Evaluarea ecografică depistează rapid îngustările periculoase
Arterele carotide pot preveni un AVC. Evaluarea ecografică depistează rapid îngustările periculoase

Vedem la gât bifurcația arterei carotide. Din bifurcație apare carotide externe. Vascularizează fața. Și carotide interne.

Paracetamolul la copii și adulți. Cum să-l folosești în siguranță și să eviți supradozajul
Paracetamolul la copii și adulți. Cum să-l folosești în siguranță și să eviți supradozajul

Suntem în sezonul virozelor. Și toți am luat acest medicament, când am fost răciți, când am avut febră. Administrarea e posibilă din primele luni de viață.

Cum reducem riscurile chimicalelor din legume și fructe. Explicațiile specialiștilor
Cum reducem riscurile chimicalelor din legume și fructe. Explicațiile specialiștilor

De obicei, consumăm fructe și legume din agricultura convențională. Știm că sunt folosiți fertilizatori, știm că sunt folosite pesticide. Cum micșorăm riscurile? Cea mai mare parte a substanțelor chimice, care ajung la plante, se concentrează în coajă.

Recomandări
A cincea seară de proteste în Capitală și marile orașe. Românii cer demisia Liei Savonea și schimbări în sistemul de justiție
A cincea seară de proteste în Capitală și marile orașe. Românii cer demisia Liei Savonea și schimbări în sistemul de justiție

În Capitală, a fost organizat marșul „Împreună pentru justiție”. Este cea de a cincea seară în care locuitorii din București și marile orașe ies în stradă pentru a cere reforme în justiție.

Spitalul de Copii din Iași funcționează în regim de avarie după contaminarea apei cu bacterii. Unii pacienți, redirecționați
Spitalul de Copii din Iași funcționează în regim de avarie după contaminarea apei cu bacterii. Unii pacienți, redirecționați

Spitalul de Copii din Iași funcționează în regim de avarie, după ce, în urmă cu două zile, s-a aflat că apa este contaminată cu bacterii. Până acum, 24 de pacienți au fost redirecționați către alte unități sanitare din județ, dar și din țară.

Patru studenți din România învață la Universitatea Brown unde a avut loc atacul armat. Reacția lui Donald Trump după incident
Patru studenți din România învață la Universitatea Brown unde a avut loc atacul armat. Reacția lui Donald Trump după incident

Doi studenți au fost uciși, iar alte nouă persoane au fost rănite, după un atac cu armă de foc petrecut în campusul unei dintre cele mai prestigioase universități americane - Brown, din Rhode Island.