Topul preparatelor tradiționale de pe mesele românilor. Care sunt recomandările nutriționale
Sărbătorile de iarnă înseamnă un meniu îmbelșugat. Din seara de Ajun până la Anul Nou, totul este despre mâncare. Cine se află în topul preparatelor tradiționale și care sunt recomandările nutriționale?
Când spui „salată” te gândești la ceva dietetic și ușor de digerat. Ori salata de boeuf e bomba calorică din meniul de sărbători, un fel de mâncare consistent și complet, nicidecum un aperitiv. Ingredientele sunt simple și hrănitoare: cartofi, morcov, mazăre, murături și carne. Chiar dacă are „boeuf” în titlu, poate fi făcută cu carne de pui, curcan sau porc.
Folosiți castraveți murați în saramură, nu în oțet, fermentația lactică aduce un plus de savoare și are efect probiotic. Cartofii fierți și răciți conțin amidon recristalizat cu rol prebiotic, iar mazărea e plină de fibre și minerale. De carne nu mai vorbim: e sățioasă și antianemică, are proteine complete și calorii negative.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Până aici e perfect. Atunci de unde problemele de siluetă? Din maioneză! Pentru fiecare lingură socotiți 100 cal. Este decizia fiecărei gospodine cât de „legată” va fi salata, însă sfatul meu este să nu o înecați în maioneză. Porția corectă este de 2-3 linguri, fără pâine dacă se poate!
Tot la capitolul aperitive avem piftia. Este produsul hipocaloric al sărbătorilor, cel mai dietetic preparat făcut din porc sau din curcan. Ce e piftia? O carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă. La piftie nu folosim bucăți nobile de carne, ci bucăți de categoria a doua: picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan. Important este să aibă zgârciuri, oase și șorici, adică multă gelatină și puțină carne.
Nici grăsime nu prea avem în piftie, iar dacă există se ridică la suprafață și poate fi îndepărtată după ce s-a răcit. Conține sub 3% grăsime, aproape 5% proteine, multă apă și colagen, totul cu 30cal/100g. Ăsta preparat de slăbit! Zeama întărită sub formă de gelatină e bogată în colagen și concentrată în calciu, deci piftia poate fi preparatul ideal pentru osteoporoză și probleme articulare. De consumat fără limită de cantitate!
Sursa: StirilePROTV
Etichete: doctor de bine, piftie, reteta salata boeuf,
Dată publicare:
19-12-2022 08:47