Cele mai dulci mituri, spulberate. Zahărul brun este la fel de dăunător, mierea se comportă identic în organism
Există un zahăr sănătos și unul nesănătos? Ce diferență este între zahărul alb și cel brun? E mai bine să înlocuim zahărul cu mierea? Răspunsurile le aflăm imediat de la Doctor de bine.
Există zahăr alb și zahăr brun, dar este doar o diferență de culoare, asta trebuie să rețină oamenii. Conștiința noastră, ca să se simtă mai împăcată, caută tot timpul variante de zahăr mai sănătos; nu există așa ceva.
Când mâncăm ceva dulce este exclusiv pentru plăcerea gustului, pentru că în organism zahărul doar ”ruginește”, intensifică toate procesele oxidative – de la cariile dentare, pentru că zahărul distruge smalțul dinților, până la metabolismul celular, unde zahărul crește oxidarea și aciditatea.
Zahărul este un agent de îmbătrânire, în prezența lui inclusiv imunitatea este afectată. Din punct de vedere al nutriției, zahărul este un carbohidrat rapid, care are două molecule: una de glucoză și una de fructoză.
Fructoza este zahărul din fructe, pe care toată lumea îl consideră apriori ceva sănătos și pe sistemul ”cu cât mai multe, cu atât mai bine”.
Culmea, fructoza se duce în ficat și sporește metabolismul de îngrășare, spre deosebire de glucoza pe care o avem în amidon, în făinoase.
Limita zilnică de zahăr ar trebui să fie de 25 de grame
Deci să nu ne fie frică: glucoza este carburant pentru celulă, este consumată în timpul efortului fizic, în timp ce cu fructoza, organismul nu are ce să facă cu ea, o trimite în ficat și ficatul face grăsime. Pentru asta, nici excesul de fructe nu este cel mai bun prieten.
Și la miere există mitul acesta, că are un zahăr natural, de parcă sfecla sau trestia de zahăr ar fi de pe planeta Marte.
Dacă noi am mesteca acea sfeclă sau trestie, organismul nostrum ar asimila zahărul și nu ar fi niciun risc. Dar în momentul în care îl rafinăm și ajungem la aceste pliculețe, atunci este prea mult și prea rapid absorbit în organism.
Așa și cu mierea, nutriția nu a găsit elementele care să aducă un beneficiu organismului. Mierea are aceeași structură ca și zahărul, se comportă identic în organism.
Organizația Mondială a Sănătății a limitat consumul zilnic la 25 de grame, deci 5 pliculețe de zahăr. Nu e vorba de ce punem în cafea, zahărul e în foarte multe lucruri, este agent de conservare.