Ce trebuie să facem dacă aflăm că a crescut nivelul de grăsimi din sânge? Sfatul specialiștilor
Ce facem dacă aflăm că a crescut nivelul de grăsimi din sânge? Dar nu atât de mult încât să necesite medicamente.
Avem nevoie doar de alte grăsimi, pe care le numim bune. Cum să combatem grăsimile din sânge tot cu grăsimi, aflăm la "Doctor de bine".
Ficatul uman produce grăsimi săturate. Aceleași pe care le luăm și din alimente de origine animală – carne ori brânzeturi.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Și grăsimi mono-nesaturate. Nu reuşeşte să producă așa numitele grăsimi poli-nesaturate, adică tocmai grăsimile, care fac protecție cardio-vasculară. De aceea, sunt atât de importante în dietă.
Le luăm din pește gras, din fructe oleaginoase crude, din avocado. Și din ulei procesat la rece și neprăjit.
Organizația Mondiale a Sănătății recomandă un aport total de grăsimi între 20 și 35% din totalul caloriilor. Dintr-o zi. De ce 20% cel puțin, dar grăsimi bune, poli-nesaturate. Pentru că așa menținem colesterolul bun, HDL la un nivel optim. Este colesterolul din sânge, care face protecție cardiovasculară. 35% este cantitatea maximă de grăsime dintr-o zi. De ce? Pentru că mai mult ar însemna prea multe calorii.
Grăsimi crescute în sânge. Colesterol rău, LDL colesterol, crescut în sânge. Grăsimile crescute din sânge se atacă cu o grăsime.
Din pește gras. Ori din suplimente cu acizi grași omega 3. Adică le atacăm cu grăsime poli-nesaturată, cea pe care nu o poate produce ficatul. Ne explică profesor universitar doctor Laura Iliescu.
Laura Iliescu, Insitutul clinic Fundeni: ”Da, dar sunt alte lanțuri, altfel se metabolizează, tot grăsimi, dar sunt grăsimile care te ajută, oferă protecție. Copilul mănâncă cu ce se învața, dacă îi dai de mic pește, se învață să mănânce pește, să ia natural acizi grași omega. Aceste obiceiuri alimentare trebuie format din copilărie și din familie”.
Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: ”Ele au ce se numește acizi grași buni, acizi grași omega, care ajută la proces de detoxifiere, sunt antioxidanți”.
Adică se opun colesterolului rău din sânge - să intre în vase. Și să formeze placa de colesterol. Al doilea ajutor în acest proces vine de la mișcare. Zilnic.