Ce sunt emulsifianții și de ce trebuie să îi evităm
Emulsifianții distrug bacteriile bune din intestin și din această cauză trebuie să îi evităm. Ei lasă acest organ să fie permisiv cu virusurile sau bacteriile rele.
Evitați produsele care conțin conservanți și aditivi alimentari? Bine faceți! Se pare că tot mai multe E-uri sunt puse sub semnul întrebării. Ultimele studii arată că emulsifianții, folosiți pe scară largă în industria alimentară, au efecte nefaste asupra florei intestinale.
Ce rol au emulsifianții?
Unesc ingrediente care în condiți normale nu se amestecă între ele, cum ar fi apa și uleiul. Prezența lor într-un produs creează o consistență cremoasă, o structură aerată și o structură omogenă. Datorită lor maioneza nu se taie, sosurile sunt mai fine, înghețata mai pufoasă, iar produsele de panificație mai moi. Formează o rețea micelară care fixează apa și grăsimea, deci sunt esențiali pentru aspectul, structura și prospețimea produselor ultraprocesate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ce legătură este între emulsifianți și microbiota intestinală?
Microbiota este acel ecosistem din tubul digestiv format din colonii de bacterii benefice. Joacă un rol important în metabolism, imunitate, inflamație, funcționarea sistemului nervos și cardiovascular. Dezechilibrul microbiotei se numește disbioză și este provocat de stresul cronic sau de o alimentație săracă în fibre. Mai nou a fost demonstrat efectul nefast pe care anumiți emulsifianți îl au asupra microbiotei.
Care este mecanismul?
Acești aditivi alimentari cresc permeabilitatea intestinului și permit intrarea agenților patogeni, alergenilor și toxinelor din tubul digestiv în organism. Emulsifianții distrug funcția de protecție pe care o are mucoasa tubului digestiv. Odată ce bariera intestinală este slăbită, antigenele din exterior pătrund în circulație, se activează inflamația cronică și bolile autoimune.
Începând cu anul 2016, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă în legătură cu două familii de aditivi: polisorbații și carboxi metil celuloză, acuzați că perturbă flora intestinală și au efect proinflamator. Noi studii publicate în 2021 au extins lista aditivilor care trebuie evitați. Guma de xantan și monostearații folosiți în produsele de panificație, reduc compoziția florei microbiene și scad densitatea bacteriilor intestinale. Efectele sunt cu atât mai grave cu cât consumăm mai mulți aditivi asociați între ei.
Așadar, evitați produsele ultra procesate, conțin o combinație de mai mulți emulsifianți și crează un efect cocktail.