Ce se întâmplă în corpul nostru la o oră după ce bem o cană de cafea. Efectul este absolut neaşteptat

×

Cum se poate slăbi corect? La această problemă ne răspunde medicul Mihaela Bilic, cu recomandări adeseori neaşteptate-

Ce contribuţie poate avea cafeaua la slăbire? Ne răspunde medicul Mihaela Bilic, într-un interviu acordat corespondentului PRO TV, Andreea Groza, în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată pe stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.

 

Andreea Groza: Cafeaua e bună înainte de mersul pe jos. Câte cafele ne ajută să slăbim?

Mihaela Bilic: ”Cu oră înainte de mișcare se bea o cafea! După ce o bem, cafeina intră în metabolism și are două efecte: acționează asupra depozitelor de grăsime și duce la mobilizarea lor. Se pot bea până la 5 cafele de-a lungul unei zile. Dar una singură în scopul slăbirii, cu o oră înaintea efortului fizic. Puneți bază pe ea pentru slăbit!”

Citește și
ciorba
Mihaela Bilic, la ”Doctor de bine: ”Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit”

Andreea Groza: Ce facem cu apa? Mâncare puțină, apă multă – e una dintre rețetele de pierdere ponderală.

Mihaela Bilic: ”Cine spune că dispare foamea, dacă bei un pahar de apă, greșește. Organismul nu confundă lucrurile astea. Dar face o confuzie păguboasă. El consideră că orice e lichid este apă – inclusiv sucul de fructe fresh ori carbogazos. Și nu contabilizează caloriile. Adică noi primim 200 de kilocalorii dintr-un pahar de suc de fructe și senzația de foame nu dispare. Medicii nutriționiști din străinătate spun: În primul rând, nu consumați calorii lichide! O striclă de fresh sau de suc carbogazos înseamnă 450 de kilocalorii, cât două feluri principale la prânz. Dar organismul nu consideră că a mâncat. În schimb, când bem apă, apa hidratează. Dar nu bem apă în neștire.  Echilibrul hidric e ținut în control de către hormoni și nu depinde doar de cantitatea de apă băută. Sigur, dacă vezi că urina e galben-închis, ai băut prea puțină apă. Dar bei apă când ți-e sete. Dacă bei pur si simplu, îți supui inima unui efort mare de a elimina acestă apă și de recăpăta echilibrul. Într-o cură de slăbire corectă, te hidratezi cu apă băută la sete, cu ciobă de legume, cu salată.”

Andreea Groza: Când mă gândesc că ar trebui să slăbesc?

Mihaela Bilic: ”Porția normală e cât palma, farfuria adaptată cât 2 palme. Atât ai nevoie la o masă. Iar oglinda îți spune cel mai bine. În prezent, nu se mai ia în calcul indicele de masă corporală, ci mai degrabă aspectul abomenului. Grăsimea acumulată pe abdomen e de cea mai periculoasă – pentru că însemnă risc de diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune. Iar grăsimea pe burtică se strânge prin zahăr!”

Andreea Groza: Dar daca mânânc pentru că mă plictisesc, pentru că nu mă simt bine. Pot să conșțientizez că o să mă îngraș?

Mihaela Bilic: ”Da, dar nu înseamnă că te și oprești. Putem să mâncăm și după ce apare senzația de sațietate. Natura ne-a dat un stomac elastic, care primește până la 5 kilograme de mâncare!”

Mâncatul emoțional. Ce facem?

 

1. ”Realizezi că mănânci emotional - e un prim pas.”

2. ”Nu e nevoie să îți interzici, pentru că o să te simți si mai rău.”

3.  ”Mâncăm conștient, ca să nu golim frigiderul. Cu o prăjitură te simți mai bine, nu cu o tavă! Te-ai calmat! Calmarea apare în primele minute, după ce începi să mănânci. Te-ai calmat, te oprești. Recapeți controlul! Nu ne înecam în mâncare până uităm de noi – asta înseamnă pierderea controlului și, ulterior, apare sentimentul de vină, care e și mai rău decât o supărare.

Scopul meu e să fiu prietenul propriei persoane. Și, fiind prietenul meu, revin la o concluzie în privința slăbirii. Reducerea cu 30-50% a cantității de mâncare, zilnic, duce la slăbire. Indiferent ce mâncați, ce vă place să mâncați! Kilogramele se pierd încet și sigur. Bucurați-vă de această pantă descendentă. E corectă și sigură!”

Citește și...
Studiu: Injectarea de celule stem, tratament eficient în cazurile grave de COVID-19
Studiu: Injectarea de celule stem, tratament eficient în cazurile grave de COVID-19

Injectarea de celule stem, derivate din ţesutul ombilical, reduce riscul de deces şi scurtează perioada de recuperare în cazurile grave de COVID-19, potrivit unui experiment prezentat într-un articol publicat de revista STEM CELL Translational Medicine.

Mihaela Bilic, la ”Doctor de bine: ”Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit”
Mihaela Bilic, la ”Doctor de bine: ”Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit”

Dr. Mihaela Bilic a fost invitata corespondentului Pro TV, Andreea Groza, la emisiunea ”Doctor de bine”, transmisă exclusiv pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV și pe www.stirileprotv.ro.

Beneficiile laptelui pentru organism. Mihaela Bilic:
Beneficiile laptelui pentru organism. Mihaela Bilic: "Este magic"

Beneficiile laptelui pentru organism. Mihaela Bilic: "Este magic"

Cum scăpăm de kilogramele în plus aduse de Paște și izolare. "Paradoxul ciorbei", explicat de Mihaela Bilic

Românii au fost mai cumpătați ca niciodată anul acesta de Paște, dovadă că au scăzut apelurile la urgențe.

Recomandări
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,98% pe an, vineri
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,98% pe an, vineri

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a revenit sub pragul de 8% pe an, după ce vineri a coborât la 7,98%, de la 8,02% pe an, în ziua precedentă, conform BNR.

Washington Post: FBI a căutat la reşedinţa lui Trump de la Mar-a-Lago documente clasificate legate de arme nucleare
Washington Post: FBI a căutat la reşedinţa lui Trump de la Mar-a-Lago documente clasificate legate de arme nucleare

Agenţii federali americani care au percheziţionat săptămâna aceasta locuinţa fostului preşedinte Donald Trump din Florida căutau documente legate de arme nucleare, a relatat joi Washington Post, conform Reuters.

Noi bombardamente în Doneţk. Șapte civili au fost uciși
Noi bombardamente în Doneţk. Șapte civili au fost uciși

Vineri au loc noi bombardamente în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei. Bilanțul provizoriu arată că șapte civili au fost uciși.