Studiu: Injectarea de celule stem, tratament eficient în cazurile grave de COVID-19
Injectarea de celule stem, derivate din ţesutul ombilical, reduce riscul de deces şi scurtează perioada de recuperare în cazurile grave de COVID-19, potrivit unui experiment prezentat într-un articol publicat de revista STEM CELL Translational Medicine.
Directorul Centrului de Transplant Celular de la Universitatea din Miami, Camillo Ricordi, şi o echipă internaţională au realizat un test clinic care a fost autorizat în aprilie de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, relatează Agerpres.
Revista descrie concluziile testului la care au participat 24 de pacienţi internaţi pentru COVID-19 la Hospital Jackson Memorial cu sindromul respirator acut sever, o complicaţie periculoasă şi de multe ori fatală ca urmare a inflamării şi acumulării de fluide în plămâni.
Fiecare pacient a primit două doze de celule stem mezenchimale (MSC) sau de placebo, administrate la o diferenţă de câteva zile.
Nici medicii şi nici pacienţii nu au ştiut cine a primit tratamentul şi cine a primit placebo.
O lună mai târziu, 100 % dintre pacienţii care primiseră doze de MSC au supravieţuit, comparativ cu 42% din grupul de control, iar cercetătorii au determinat că terapia este sigură şi fără efecte secundare grave.
Echipa lui Ricordi a determinat şi că recuperarea a fost mai rapidă la pacienţii care au primit tratamentul, mai mult de jumătate dintre ei fiind externaţi după două săptămâni. Peste 80% din pacienţii din grupul care au primit tratamentul s-au recuperat, comparativ cu 37 % dintre cei din grupul de control.
Potrivit articolului, este suficient un cordon ombilical, prelevat după o operaţie de cezariană, pentru a obţine 10.000 de doze de tratament pentru COVID-19.
După injectarea lor intravenoasă, celulele stem migrează natural în plămâni, exact în locul în care este nevoie pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.
"Rezultatele noastre confirmă puternicul efect antiinflamator şi de modulator imunitar al MSC", a declarat Giacomo Lanzoni, autor principal al articolului.
"Aceste celule au inhibat clar furtuna de citokine (reacţia exagerată a sistemului imunitar) tipică cazurilor grave de COVID-19", a subliniat el.