Studiu: Injectarea de celule stem, tratament eficient în cazurile grave de COVID-19

Ultima actualizare: 05-01-2021 22:35
celule stem
Getty

Injectarea de celule stem, derivate din ţesutul ombilical, reduce riscul de deces şi scurtează perioada de recuperare în cazurile grave de COVID-19, potrivit unui experiment prezentat într-un articol publicat de revista STEM CELL Translational Medicine.

Directorul Centrului de Transplant Celular de la Universitatea din Miami, Camillo Ricordi, şi o echipă internaţională au realizat un test clinic care a fost autorizat în aprilie de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, relatează Agerpres.

Revista descrie concluziile testului la care au participat 24 de pacienţi internaţi pentru COVID-19 la Hospital Jackson Memorial cu sindromul respirator acut sever, o complicaţie periculoasă şi de multe ori fatală ca urmare a inflamării şi acumulării de fluide în plămâni.

Fiecare pacient a primit două doze de celule stem mezenchimale (MSC) sau de placebo, administrate la o diferenţă de câteva zile.

Nici medicii şi nici pacienţii nu au ştiut cine a primit tratamentul şi cine a primit placebo.

O lună mai târziu, 100 % dintre pacienţii care primiseră doze de MSC au supravieţuit, comparativ cu 42% din grupul de control, iar cercetătorii au determinat că terapia este sigură şi fără efecte secundare grave.

Echipa lui Ricordi a determinat şi că recuperarea a fost mai rapidă la pacienţii care au primit tratamentul, mai mult de jumătate dintre ei fiind externaţi după două săptămâni. Peste 80% din pacienţii din grupul care au primit tratamentul s-au recuperat, comparativ cu 37 % dintre cei din grupul de control.

Potrivit articolului, este suficient un cordon ombilical, prelevat după o operaţie de cezariană, pentru a obţine 10.000 de doze de tratament pentru COVID-19.

După injectarea lor intravenoasă, celulele stem migrează natural în plămâni, exact în locul în care este nevoie pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.

"Rezultatele noastre confirmă puternicul efect antiinflamator şi de modulator imunitar al MSC", a declarat Giacomo Lanzoni, autor principal al articolului.

"Aceste celule au inhibat clar furtuna de citokine (reacţia exagerată a sistemului imunitar) tipică cazurilor grave de COVID-19", a subliniat el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO