Cum scăpăm de kilogramele în plus aduse de Paște și izolare. "Paradoxul ciorbei", explicat de Mihaela Bilic
Românii au fost mai cumpătați ca niciodată anul acesta de Paște, dovadă că au scăzut apelurile la urgențe.
A fost rezultatul interdicțiilor care nu au mai permis organizarea unor mese întinse, dar și a faptului că oamenii nu au vrut să ajungă în aceste vremuri la spital.
Chiar și așa, ultimele săptămâni petrecute în casă, cu stocuri de alimente nu neapărat echilibrate, au reactivat obiceiurile nesănătoase.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Este momentul să faceți loc în meniu ciorbei de lobodă, supelor de legume și salatelor, spun specialiștii în nutriție.
Carnea roșie a unui pepene verde uriaș și pulpa grasă a roșiilor: asta ne sugerează specialiștii în boli metabolice să punem pe masă, după câteva zile de grele încercări pentru digestie sau chiar de săptămâni de mâncat compulsiv.
Mai puține excese față de anul trecut
Cumpărător: ”Normal că nu te simți bine, evident! Dar trebuie să mâncăm cumpătat! Eu nu-i înțeleg pe cei care sună la salvare. Să mănânci așa, ca neamul prost”.
Anul acesta, doar 388 de bucureșteni care au făcut excese au chemat ambulanta, în primele 48 de ore după Înviere, mai puțini ca anul trecut.
Mulți alții însă nu au apelat la medic, deși de câteva săptămâni bune au participat la adevărate maratoane de mâncat pe canapea, de plictiseala sau de stres.
”Cumpărător: Aoleu, abia aștept să mănânc o ciorba sănătoasă de legume!
Reporter: Ce gătiți?
Cumpărător: Ciorbă de lobodă!”.
Mihaela Bilic, medic nutriție: ”Într-o ciorbă avem jumătate apă, jumate din caloriile unui fel, prin simplul fapt că e diluată cu apă, iar paradoxul ciorbei, pe care nutriționiștii nu știu să îl explice, este că stă două ori mai mult în stomac decât felul 2. Ciorba te ține de două ori sătul, pentru jumătate din numărul de calorii”.
Valabil și pentru salate. Cumpărați online sau din piețe, cu respectarea regulilor, spanac, lăptuci, năsturel și leurdă.
Vânzător: ”Așa ar trebui, dar după cum se vede încă n-au început să le caute”.
Dr. Antonela Burlacu, medic endocrinolog: ”Combinăm carnea, brînza, oul cu o sursă neutră: o salată verde, de varză, de roșii, de fasole verde, de dovlecei”.
Salatele ar trebui să însoțească orice meniu hipercaloric. Altfel, insulina preschimba în grăsime toată cantitatea de lipide din hrană.
Doar că în ultimele săptămâni petrecute în casă, cu greu s-au mai respectat regulile și mai ales cantitățile din farfurie.
Asta în condițiile în care sportul principal a fost plimbarea între frigider și masă.
Cât de mult ne putem îngrășa
Cât de mult și cât de repede ne putem îngrășa? Cu o jumătate de kilogram, la fiecare două zile, dacă ajungem să dublăm numărul de calorii.
Pentru o femeie tânără, căreia i se recomandă 2.000 de calorii pe zi, ar însemna să mănânce în plus o friptura grasă cu garnitură, un aperitiv, două felii zdravene de cozonac și două sucuri acidulate sau pahare de vin.
Cine scapă de indigestie va avea un tranzit intestinal neobișnuit de lent și în scurt timp va da lupte crâncene cu cântarul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: paste, dieta, regim, izolare, mihaela bilic,
Dată publicare:
21-04-2020 19:46