Ce înseamnă dacă ne e foame dimineața, pentru sănătatea organismului. Alimentele interzise la micul dejun
Chiar dacă e mult prea cald, începeți ziua cu proteine, grăsimi și carbohidrați de calitate. Aceasta, în defavoarea dulciurilor. Vă protejați astfel ficatul și pancreasul.
Cum începem ziua? Cu o infuzie de energie. Energia se ia din alimente diverse, nu doar din produse dulci. Dulciurile consumate zi de zi, chiar dimineața, sunt asociate cu grăsimile crescute în... sânge.
Ne trezim. Miliarde de neuroni cer, rapid, zahăr. Îl putem oferi imediat, prin ceva dulce. Dar costurile biologice sunt prea mari! Sau îl putem oferi lent, printr-o masă diversă.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Dr. Antonela Burlacu, medic primar diabet și boli de nutriție: „Foamea matinală ne arată că am mâncat corect cu o zi înainte, dacă am mâncat însă târziu, am un stomac încărcat. Dacă e plin dimineața, normal nu îmi este foame.”
Între creier, ficat, pancreas și intestin există legături perfecte. Le distrugem cu zahăr, mâncat să ne calmăm și să ne simțim mai bine. Cu prea multe calorii luate dintr-odată. Aflăm ce se întâmplă de fapt în corpul nostru de la Laura Iliescu, profesor universitar doctor.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Noi credem că nu se întâmplă nimic, ei, am mâncat o chiflă sau am mâncat o prăjitură, nu pățesc nimic, dar eu dau peste cap acest sistem endocrin și sistemul nervos cu hipotalamusul, şi nu mai reglează.”
Toate procesele anormale determină inflamație. Ne uităm la ficat. Aici apar celule grase. Aceasta, deoarece zahărul și grăsimile din hrană nu mai pot fi corect analizate de către acest organ. Agresiunea alimentară continuă. Un croissant dimineața, câțiva biscuiţi, o bucățică de ciocolată. Următorul pas e inflamația din ficat.
Acum e momentul ca, în ficat, să se activează celule periculoase. Se numesc celule stelate. Celulele hepatice normale sunt înlocuite, treptat, cu celule stelate. Ficatul nu își mai îndeplinește funcția corect.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Se modifică tot, și apare inflamația și apoi această celulă stelată migrează. Are niște prelungiri, nişte piciorușe, pentru că se secretă substanțe care o activează şi, la rândul ei, secretă substanțe care stimulează colagenul. Apare acestă fibroză, care pe piele este ca o cicatrice, dar în ficat se vede ca un nodul.”
Celulele stelate nu lasă tocmai ficatul - adică principala uzină de energie a organismului - să producă energie. Practic, îi blochează toate funcțiile. Suferă ficatul, suferă și vezicula biliară sau colecistul. Se umple cu... grăsime. Apar calculi biliari. Cei mai mulți sunt calculi de colesterol. Au fost făcuţi de zahăr toată ziua. Și bacteriile din intestin sunt depășite de prea multe doze de zahăr. Și devin vulnerabile în calea bacteriilor rele, patogene.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, doctor de bine, zahăr, micul dejun, myimpact,
Dată publicare:
19-07-2024 12:44