Ce este și cum apare infarctul de miocard. Semnele pe care nu ar trebui să le ignori
Facem un joc de strategie. Cu un general și mai mulți soldați. Dintr-o dată, totul e haotic. Asta se întâmplă după un fum de țigară. Explicăm de ce boala cardiovasculară nu apare din senin în cazul unui fumator.
Un fum de țigară. Și încă unul.
Produșii de degradare din fumat intră în vase cu oxigenul din aer. Trec din plămâni în sânge. Și atacă direct interiorul vaselor de sânge, interiorul arterelor. Pentru că sunt foarte acizi.
Acționează pe arterele mici ale inimii, arterele coronare. De fapt, în interiorul lor, pe un strat numit endoteliu. Și formează leziuni.
Colesterolul din sânge întâlneste aceste răni. Ne explică medicul cardiolog intervenționist Iulian Călin.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Iulian Calin, cardiologie intervențională: „Colesterolul ca să fie rău trebuie să intre sub această peliculă, sub acest endoteliu. Noi îl fisurăm. Spre exemplu; fumatul fisurează foarte mult.”
Apoi apare reacția de apărare a sistemului imunitar, o inflamație. Se numește ateroscleroză.
Intrăm în inflamația cronică, determinată de un agresor extern, constant - fumul de țigară. Ne explică expertul imunolog Carmen Chirifiuc cum produșii de degradare din fumat… zăpăcesc sistemul imunitar.
E și o inflamație mare acolo pentru că agresorul e tot timpul.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „E o mică leziune pe care aceste celule inflamatorii trebuie să o rezolve. Gândiți-vă la o mică leziune pe pereții vaselor de sânge, e o bubă. Se trimit niște semnale de alarmă. SOS. Avem o problemă. Și cine vine? Această primă linie de apărare, acest celule inflamatorii, care se lipesc pe perete vasului de sânge. Nu găsesc acolo niciun agresor. Și se întreabă: Oare fac bine ce fac? Ia să mai chem eu niște colegi să își dea cu părerea. Și vin alte celule, care își dau cu părerea până când ajung să se se formeze, în timp, aceste plăci de aterom.”
Moleculele de inflamație comunică tot timpul. În organism, vedem de fapt rețele de comunicare chimică. Odată apărută inflamația cronică, rețelele sunt… peste tot.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc: „Țesuturile, care sunt agresate comunică, transmit semnale de ajutor, și aceste semnale ale de ajutor SOS. E foarte simplu ca nivelul lor de activare să fie unul peste normal. Dacă e peste normal e ca și cum un soldat începe să mitralieze legat la ochi. Nu știe pe cine rănește și pe cei din grupul lui și țesuturile devin un câmp de bătălie. Unde pot să existe și daune proprii.”
Punctul culminant al... daunelor este infarctul de miocard. Apare tocmai în arterele, care irigă inima. Arterele coronare. După ce în interiorul lor a fost o luptă imunitară ani de zile. Determinată și întreținută de fumat. România este pe primele locuri în Europa la numărul accidentelor vasculare.
Sursa: Pro TV
Etichete: infarct, doctor de bine, infarct miocardic,
Dată publicare:
02-04-2023 10:27