Ce au în comun arterele și venele și cum ajută mersul pe jos la circulația sângelui
Artere si vene: vorbim despre tuburile prin care circulă, în ambele sensuri, sângele. Le putem menține sănătoase printr-un obicei simplu. Se numește mers pe jos. Învinge și mâncarea în exces, și gravitația.
Gravitația. Nu o putem controla. O învinge sistemul cardio-vascular. După fiecare bătaie de inimă.
Arterele de bazează pe inimă pentru a pompa sângele. Sunt formate din trei straturi. Stratul din mijloc, muscular, preia unda de puls a inimii. Și o propagă. Așa simțim pulsul la mână, spre exemplu, ori la gât. Sub acest strat, o foiță fină își autoproduce substanțe protectoare când mergeți pe jos. Este chiar foiță unde apare atero-scleroza.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Iulian Călin, medic chirurgie intervențională: „Este o peliculă fină de celule care secretă substanțe pentru a proteja sistemul arterial, acest substanțe benefice se produc într-o cantitate mare când facem mișcare.”
După ce sângele oxigenat coboară de la inimă prin artere, același sânge trebuie să circule în sens invers. Prin vene. Se întoarce la inima neoxigenat. În sus, împotriva gravitatiei. Și o ia de la început. Venele trebuie să îsi ia puterea din altă sursă. Din mușchi.
Dr. Iulian Călin, medic chirurgie intervențională: „Venele nu au o pompă cum e inima. Inima are și un rol de sucțiune, care nu e rolul ei principal. Venele periferice de la picioare sunt ajutate foarte mult de mușchi de aceea e recomandat să ne mișcam. În lipsa mișcării e ușor ca sângele să stagneze.”
Trombocitele se numesc aceste celule din sânge. Nici lor nu le place să stați. Pe scaun. Ore în șir. În picioare ore în șir.
Dr. Iulian Călin, medic chirurgie intervențională: „Mișcarea ajută sângele venos să întoarcă sângele la inimă și previne tromboza venoasă. Sângele stagnează în vene niște celule numite trombocite. Se unesc unele de alte pentru că au diferiți activatori și când stau mult împreună tind să facă cheaguri, ăsta e mecanismul trombozei venoase.”
Adică a cheagurilor de sânge din vene. Prin mișcare învingem cea mai puternică formă a Pamântului, gravitația. În cele peste 19.000 de kilometri de vase, pe care le conținem și ne prelungim astfel viața.