Cât de mult ne ajută, de fapt, scoaterea amigdalelor. Simptomele care ar trebui să te trimită la medic
O să răcesc mai des dacă îmi scot amigdalele. Ori polipii. Acest mit ne-a bântuit ani de zile. Amigdalele, vegetațiile adenoide - adică polipii nazali - și apendicele fac parte din sistemul imunitar.
Dar fac parte dintr-un sistem uriaș de apărare. Și tot întregul ne apără, nu doar părți din complicatul sistem imunitar. Explicăm.
200 de ganglioni găsim la nivelul gâtului. Fac parte din sistemul imunitar și supraveghează întreaga zonă ORL.
Odată ce pătrunde un invadator - virus ori bacterie - sistemul de apărare are camere de luat vederi. Să detecteze invadatorii. Se numesc celule dentritice. Sunt mobile. Și dacă vad un virus ori o bacterie, se deplaseză în cea mai apropiată unitate mobilă. Adică în cei mai apropiați ganglioni limfatici.
Prezintă virusul sau bacteria celulor albe, numite limfocite. Se activează o altă linie de apărare. Specifică, chiar împotriva acelui invadator. Acest circuit este doar o mică parte din complicatul sistem imunitar.
Dacă copilului i se scot polipii, adică vegetațiile adenoide ori amidalele, nu va suferi mai des de infecții respiratorii. Aceste orgnae, care aparțin sistemului imunitar, sunt o parte infimă din toată rețeaua de apărare. Ne explică șefa secției ORL de la spitalul de copii Marie Curie.
Dr. Manuela Rizescu, medic primar ORL: „Mitul că se îmbolnăvesc mai repede dacă scoatem amigdalele. E fals! Ele fac parte dintr-un sistem complex imunitar, nu doar faptul că stau acolo ne apără. Cele care ne apără, ne apără, dacă sunte rele și ne îmbolnăvesc mai mult de 6-8 infecții pe an, trebuie scoase. Trebuie respectată decizia medicală, noi avem atâta experiență și nu avem tendința să exagerăm, avem o listă de asteptare foarte mare, nu operăm degeaba.”
Polipii, sau vegațiile adenoide, de dimensiuni mari nu lasă copilul să aibă tiraj normal de aer.
Amigdalele de dimensiuni mari, aproape unite, iau de asemenea din capacitatea respiratorie. Nu lasă copilul să se alimenteze corect și nici să crească normal. Și produc repetat infecții. Amigdalele de dimensiuni mari nu conțin, majoritar, celule imunitar, ci fibroză, un fel de cicatrici nefuncționale.
Amigdale prea mari? Iată simptomele:
Dr. Manuela Rizescu: „Vezi că se joacă cu gura deschisă, îl auzi că are o respirație șuierătoare pe nas, ca nu poate să alerge, că tușeste noaptea, dimineața la trezire, e un semn ca trebuie să ajungă la ORL.”
Ce face respirația incompletă sau respirația orală? Ne uităm la torace.
Dr. Manuela Rizescu: „Toracele are o anumită amplitudine, când respirăm normal pe nas, dechidem gura și respirăm pe gură, la respirație orală, amplitudinea e la jumătate, toracele nu se dilată normal. Toracele trage de coaste și sternul se înfundă. Acest tip de deficiențe respiratorii îți deformează oasele nu scoți polipii, obrajii se lasă, maxilarul o ia înainte, îți deformează fața.”
Respirația pe gură are doar complicații. Polipii prea mari nu se micșorea pe măsură ce copilul crește. Doar mențin respirația orală. De aceea, obstacolele fizice în cale respirației normale, nazale trebuie înlăturate, la vârstă cât mai mică. Ideal, înaine ca cel mic să își schimbe dentiția.