Carnea la grătar, gătită deasupra cărbunilor, aduce fum cât zece pachete de țigări. Care sunt variantele mai sănătoase
Se apropie zilele friguroase şi parcă un grătar la sfârşit de săptămână da gust de sărbătoare. Carnea pregătită deasupra cărbunilor încinşi aduce fum cât zece pachete de ţigări.
Astfel, un nefumător mare amator de grătar este la rândul lui fumător cronic. Cum însă nu putem trece peste gust, avem o soluţie care face prepararea mai puţin nocivă.
O ţigară are 1 mg de gudron. 200 de grame de carne, praparată la grătar, deasupra cărbunilor, înseamnă echivalentul cantităţii de gudron din zece pachete de ţigări. Informaţia poate fi testată fără dificultate la orice laborator de chimie alimentară.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Un grătar şi un pahar de bere. Ce rezultă? Chimic.
Prof. univ. dr. ing Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată: „Gudronul se dizolva uşor în alcool, noi luăm gudronul şi îl ducem direct la ficat! Ficatul îl arunca în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curăţarea organismului - plămân, rinichi, ficatul. Ficatul e un reactor chimie, dar nu poate prelucra carbonul, cărbunul. Noi spunem unui copil: nu fuma, dar îi dăm un grătar.”
Şi, totuşi, gustul unic nu ne dă pace. Cea mai nocivă carne e cea făcută pe cărbuni. Mai puţin nocivă - cea preparată peste lemn de esenţă tare. Şi mai puţin nocivă este carnea friptă peste coceni de porumb. Iar pentru rafinament încercăm o metodă a la francaise!
Coarda de viță de vie. E aruncată de viticultori ca producția de struguri să fie mai mare. Din această coardă rezultă, prin ardere, o cantitate infimă de gudron. Şi o aromă intensă, care se mixează în friptură. Francezii folosesc aceste lemnişoare, care cresc şi spontan în România. Şi le vând pe post de delicatesă.
Facem lumină şi în privinţa unui obicei pur românesc. Ulei pus la începutul grătarului, ca să se aprindă focul mai repede. Este sau nu periculos pentru produsul final? Nu se adaugă la aliment, deci uleiul nu e nociv, turnat peste foc.