Carnea la grătar, gătită deasupra cărbunilor, aduce fum cât zece pachete de țigări. Care sunt variantele mai sănătoase

×
Codul embed a fost copiat

Se apropie zilele friguroase şi parcă un grătar la sfârşit de săptămână da gust de sărbătoare. Carnea pregătită deasupra cărbunilor încinşi aduce fum cât zece pachete de ţigări.

Astfel, un nefumător mare amator de grătar este la rândul lui fumător cronic. Cum însă nu putem trece peste gust, avem o soluţie care face prepararea mai puţin nocivă.

O ţigară are 1 mg de gudron. 200 de grame de carne, praparată la grătar, deasupra cărbunilor, înseamnă echivalentul cantităţii de gudron din zece pachete de ţigări. Informaţia poate fi testată fără dificultate la orice laborator de chimie alimentară.

Un grătar şi un pahar de bere. Ce rezultă? Chimic.

Prof. univ. dr. ing Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată: „Gudronul se dizolva uşor în alcool, noi luăm gudronul şi îl ducem direct la ficat! Ficatul îl arunca în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curăţarea organismului - plămân, rinichi, ficatul. Ficatul e un reactor chimie, dar nu poate prelucra carbonul, cărbunul. Noi spunem unui copil: nu fuma, dar îi dăm un grătar.”

Citește și
Mihaela Bilic
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm salata boeuf ca să nu ne îngrășăm de sărbători

Şi, totuşi, gustul unic nu ne dă pace. Cea mai nocivă carne e cea făcută pe cărbuni. Mai puţin nocivă - cea preparată peste lemn de esenţă tare. Şi mai puţin nocivă este carnea friptă peste coceni de porumb. Iar pentru rafinament încercăm o metodă a la francaise!

Coarda de viță de vie. E aruncată de viticultori ca producția de struguri să fie mai mare. Din această coardă rezultă, prin ardere, o cantitate infimă de gudron. Şi o aromă intensă, care se mixează în friptură. Francezii folosesc aceste lemnişoare, care cresc şi spontan în România. Şi le vând pe post de delicatesă.

Facem lumină şi în privinţa unui obicei pur românesc. Ulei pus la începutul grătarului, ca să se aprindă focul mai repede. Este sau nu periculos pentru produsul final? Nu se adaugă la aliment, deci uleiul nu e nociv, turnat peste foc.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm salata boeuf ca să nu ne îngrășăm de sărbători
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm salata boeuf ca să nu ne îngrășăm de sărbători

Salata boeuf nu este tocmai o salată, ci un preparat la care trebuie să fim atenți în zilele îmbelșugate care vor urma.

Sarmalele, cel mai echilibrat preparat al mesei de Crăciun. Care sunt recomandările nutriționale pentru o porție
Sarmalele, cel mai echilibrat preparat al mesei de Crăciun. Care sunt recomandările nutriționale pentru o porție

Ne pregătim și de sărbători culinare. Sarmalele înseamnă cel mai echilibrat preparat al acestor zile.

Soluția inovatoare pentru a scăpa de durerile de șold. Se poate ajunge chiar și la necroză dacă nu luați măsuri
Soluția inovatoare pentru a scăpa de durerile de șold. Se poate ajunge chiar și la necroză dacă nu luați măsuri

Inflamațiile articulare de la nivelul șoldului pot fi remediate acum mai ușor prin intermediul radiologiei intervenționale, o metodă ce acționează asupra circulației din șold și reduce inflamația. Iată mecanismele implicate.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.