Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
Aportul caloric al fibrelor este zero. Organismul nu reușește să le digere, dar sunt extrem de importante.
A venit primăvara, piețele sunt pline de verdețuri și crudități, e momentul să facem plinul de vitamine minerale și fibre. Se recomandă să mâncăm multe legume, fructe și cereale integrale tocmai pentru aportul lor de fibre.
Ce rol au fibrele? Care este legătura dintre fibre, sănătate și echilibrul alimentar?
Trebuie subliniat că fibrele nu au rol nutritiv, oamenii nu au enzimele necesare să digere fibrele, prin urmare aportul lor caloric este zero.
Fibrele au rol mecanic, ajută digestia. Ce înseamnă asta? Ele nu aduc nutrienți în organism, însă pun intestinul la treabă! Pentru că dau volum și consistență bolului alimentar, fibrele stimulează musculatura tubului digestiv, accelerează tranzitul intestinal și combat constipația.
În intestin fibrele blochează absorția de zahăr și grăsimi din alimente, au efect pozitiv pe nivelul glicemiei și al colesterolului din sânge.
Fibrele sunt prezente doar în vegetale, ele alcătuiesc structura fructelor, legumelor și cerealelor. Produsele de origine animală precum carne, pește, ouă sau lapte nu conțin fibre.
Câte tipuri de fibre există?
Avem fibre solubile, care se umflă la contactul cu apa și se transformă într-un gel vâscos. Le găsim în fructe, legume și leguminoase. Apoi avem fibre insolubile, care rămân dure și tari chiar dacă le înmuiem în apă. Se găsesc în tărâțele din cereale și în coaja semințelor.
Cum să creștem aportul de fibre? Iată câteva idei!
Consumați mai multe legume proaspete sau gătite, congelate sau în conservă. Fibrele nu sunt distruse prin tratament termic și e recomandat să mâncăm 1-2 porții de legume la fiecare masă din zi.
Consumați fructe proaspete, sunt cel mai sănătos desert din natură.
Nu le transformați în suc și mestecați-le ca atare, cu tot cu coajă. Și fructele uscate sunt o sursă importantă de fibre.
Înlocuiți produsele făinoase și cerealele rafinate cu varianta lor integrală, de la paste și pâine la orez și mălai. Introduceți în meniu și cereale mai rar folosite precum bulgur, quinoa, ovăz sau mei.
Decât să puneți ulei în salată, mai bine folosiți un pumn de măsline, semințe, migdale sau nuci, vin la pachet cu multe fibre.
Nu uitați să consumați măcar de 2 ori pe săptămână leguminoase de tipul fasole boabe, mazăre, linte sau năut, pe lângă aportul de proteine și minerale, conțin și fibre.
Gata cu iarna și produsele animale, e timpul pentru fibre și vegetale.