Fructele pot da intoleranță și contribuie la kilogramele în plus. Cum trebuie consumate
Avem nevoie de vitamine, minerale și fibre zilnic, din legume. Fructele sunt un concentrat de zahăr, adică un desert. Nu avem nevoie de acestea în fiecare zi.
Un consum în exces poate duce la un nivel prea mare de trigliceride din sânge. Explicații la Doctor de bine.
Știm cu toții că există intoleranță la gluten sau lactoză, dar e greu de crezut că și fructele pot da intoleranță.
Ei bine, multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree etc.
Foarte rar este vorba de o problemă severă sau o boală congenitală. Cel mai frecvent intoleranța apare ca urmare a unui exces de fructoză în alimentație.
Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză. Natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug în fiecare zi.
Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50g/zi riscăm un dezechilibru metabolic cu apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în ficat.
Cât despre fructe, să le consumăm proaspete, mestecate cu tot cu pulpă, nu transformate în suc - în felul acesta fructoza se absoarbe treptat și în cantitate mai mică.
Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri, indiferent că este vorba de fresh, sucuri naturale sau carbogazoase. Fructele campioane la conținutul de fructoză sunt cireșele, pepenii și strugurii.
Deși are tot 4 cal/g precum proteinele din carne și amidonul din făinoase, fructoza îngrașă mai tare decât caloriile pe care le conține. Nu putem folosi fructoza ca energie pentru mișcare. Ea este materie primă pentru îngrășare.
Fructele nu sunt un aliment de bază, ci un desert natural și sănătos. Să mănâncă cu moderație pentru plăcerea gustului.
Dacă vreți un aport de vitamine, minerale și fibre atunci consumați legume. Nu îngrașă și nu conțin fructoză.