Artroza, boala care poate fi oprită prin mișcare. Cum funcționează organismul uman și cum o putem împiedica
În mișcare, fiecare mușchi e contrabalasat tot de un... mușchi. Vorbim despre echilibrul perfect din natură. Mișcarea și contra-mușcarea trebuie antenate cu ... știință.
Mersul pe jos. Zilnic. Toate structurile osoase, musculare, dar și cartilajele sunt menținute în parametri ideali. Mișcarea aerobică crește tonusul muscular. Ne explică medicul ortoped.
Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie: “Oasele noastre, articulațiile noi le mișcăm din mușchi. Oasele sunt prinse între ele prin ligamente. Ligamentele țin oasele legate. Iar mușchii își trimit tendoanele peste articulații cu rol de a stabiliza articulația și cu rolul de mișcă articulația”.
Echilibul perfect – ni-l dorim toți. Îl ating proprii mușchi. Dacă se mișcă tot timpul.
Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie: “Mușchii de pe o parte trebuie să fie echilibrați cu mușchii de pe parte celalaltă. În momentul în care nu facem mișcare sau facem doar un anumit tip de mișcare sunt mușchi care își păstrează tonusul chiar își cresc forța, pe când mușchii antoagoniști slăbesc, apare un deficit de biomecanică, nu se mai mișcă cum trebuie genunchiul, șoldul, umărul. Nemaimișcându-se cum trebuie se solicită alte structuri din jurul lor. Apar dureri”.
Așa apare în timp artroză, adică distugerea cartilajului. Vorbim despre o boală care poate fi oprită prin mișcare.