Mare parte din bolile infecțioase sunt transmise pe cale digestivă. Cu salmonella ne putem infecta în parc

Ultima actualizare: 08-12-2021 18:38

Mare parte din bolile infecțioase sunt transmise pe cale digestivă. Cum ne protejăm – ne spune medicul primar de boli infecțioase Adriana Moțoc, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza, si difuzată pe stirileprotv.ro.

Andreea Groza: Care sunt cele mai ușor de transmis boli pe cale digestive?

Dr. Adriana Moțoc: Digestiv, se transmit frecvent virusuri. Este vorba de virusul hepatitei A. Si hepatitei E. Aceste sunt boli auto-limitate, organismul le învinge sigur. Dar în cazul hepatitei E, gravidele pot face forme fulminante. Amenințătoare de viață. De aceea, mai ales în cazul acestora, igiena e vitală, trebuie să se spele frecvent pe mâini. Să nu consume fructe și legume nespălate, să nu consume produse de origine animală prea puțin preparate.

Andreea Groza: Frecvent, pe cale orală, pe putem infecta cu o bacterie. Salmonella. Cum gândim precauțiile?

Dr. Adriana Moțoc: Salmonella este o boală care poate fi perfect prevenită, dacă ne spălăm corect pe mâini. Când?
Când mergeți în parc, toate fecalele păsărilor pot conține salmonella. Punând mâna pe suprafețe și ducând mâna neigienizată la gură, e posibil să vă infectați.

Mare atenție la copiii mici, care pun mânuțele peste tot pe suprafețele din parc. Aceștia trebuie igienizați imediat. Salmonela e în fecalele ciorilor ori în fecalele porumbeilor.

De asemenea, când manipulați carne de pui acasă, după ce îl puneți la preparat, se spală bine toate suprafețele pe care ați lucrat - tocător, cuțit, chiuvetă. Chiuveta se dezinfectează și se usucă apoi, pentru că umezeala favorizează toate microorganismele.

Spre exemplu, așa apare o bacterie numită aspergillus. Inspirată de copiii mici sau de persoane imunodeprimate, produce leziuni grave în plămân. De aceea, acasă chiuveta de la bucătărie și de la baie de dezinfectează frecvent și se usucă apoi. După ce dezinfectați suprafețe, vă spălați din nou pe mâini.

La baie, se dezinectea frecvent toaleta, robinetul, mânerele, cădița dușului. Și, ân contexul pandemiei, acestea se fac riguros dacă ați avut un membru al familie infectat cu SARS COV 2 și vindecat.

Andreea Groza: De ce după un fost pacient COVID, regulile de igienă sunt și mai stricte? Vorbim despre un pacient vindecat.

Dr. Adriana Moțoc: Clostridium difficile este un microb, care trăiește în intestin și e ținut în control de sistemul imunitar. În infecția cu SARS COV 2, puteți primi anti-inflamatoare, cum ar fi dexametazona, care sunt imunosupresoare.

Scad imunitatea. Și antibiotice, de asemenea intervin în echilibrul bacteriilor bune din intestin. Așa se poate activa clostridium dificile. Apare boala diareică cel mai greu de tratat.
Și în familie transmiterea e fecal-orală. Fostul pacient, vindecat de COVID, pune mâna murdară pe robinetul de la baie. Vine un alt membru al familie, îl atinge. Așa se infectează toată familia.
Prin spălarea frecventă a mâinilor, urmată de dezinfectarea suprafețelor comune, prevenim toate aceste boli.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO