Apa minerală nu este indicată pentru copii. De la ce vârstă se poate diversifica sursa de apă potabilă
De ce unui copil îi trebuie apă plată și nu apă carbogazoasă? De ce la vârsta adultă trebuie să variem sursa de apă potabilă?
„De exemplu, calciul și magneziul care dau duritatea. Omul ia o mare cantiate de caciul și magneziu din apă. Chiar dacă nu manâncă lapte cu calciu și magneziu, totuși apa este un furnizor”, explică prof. dr. ing. Simina Ștefan.
În interiorul organismului uman, găsim permanent un joc între acizi și baze. Îl dezechilibrează dietele hiperproteice, folosite greșit pentru scădere ponderală.
„Apare o aciditate, dacă sângele are un ph curpins între 7,1 și 7,2, dacă omul e îndreptat spre proteine de ordine animal. Acest ph începe să scadă în sânge. Și apar boli inflamatorii”, a mai explicat medicul.
Cum echilibrăm permanent balanță? Cu apă băută între mese. Toate tipurile de apă. Așa ne spune biochimia.
Apa plată are o încărcătură mică în săruri minerale. Apă minerală - concentrație de două ori mai mare în minerale. Apa carbogazoasă este de asemenea importantă. Stimulează corect secreția de acid clorhidric din stomac. Doar în cazul copiilor foarte mici, limitați de variantele carbogazoase.
„Nu discutăm de apa gasoază pentru că aici vorbim de un disconfort cu care un copil mic nu e obișnuit și nici nu este extem de corect să facem acest lucru datorită particularităților metabolice pe care le au copiii până la vârsta de 2-3 ani”, a declarat prof. dr. Mihaela Bâlgrădean, medic primar pediatru.
La vârsta adultă, care tip de apă potabilă e mai bun? Nu există unul mai bun, există doar alternarea surselor. Pentru că în felul acesta, veți lua doze echilibrate de minerale, dar și de zinc spre exemplu - un element vital pentru sistemul imunitar uman.
Pe piață există și apă potabilă distilată. Înseamnă apă fără săruri minerale. Nu e o variantă de utilizat pe o perioadă lungă.