Andreea Cornea, psiholog clinician: „Educația sexuală începe cu încrederea părinte-copil”
Cum începe viața sexuală? Cu informații corecte, ne spun psihologii. Construim încrederea părinte-copil din prima etapă de dezvoltare a copilului.
Apoi copilul trebuie învățat să spună „nu”. Ce se întâmplă în adolescență și în preadolescență? Ne spune Andreea Cornea, psiholog clinician, invitată în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.
Andreea Groza: Când începe educația sexuală?
Andreea Cornea: „Devreme, când copiii au 2-3 ani. Le prezentăm părțile corpului, inclusiv zonele intime. La 2-3 ani, părintele numește corect organele sexuale. Le spune „vagin” sau „penis”. Nu cu alte cuvinte. Piciorului nu îi spui „copăcel”, deci nici organelor sexuale nu le spui cu alte cuvinte inventate”.
Andreea Groza: Copilul crește, care e următoarea informație din educația sexuală?
Andreea Cornea: „Parintele își informează copilul că trebuie să își dea acordul când cineva intră în spațiul lui, vrea să îl atingă. Noi suntem obișnuiți să luăm copiii în brațe, să îi pupăm fără să le cerem acordul.Când ajung la grădiniță, deja trebuie să știe că, dacă cineva îi atinge nepotrivit, trebuie să spună părinților și profesorului. Din mica copilărie, trebuie învățați să spună „nu”. Au dreptul să spună „nu”. Poate un copil nu își dorește într-un moment să fie luat în brațe, să fie pupat. Are nevoie ca spațiul lui să nu fie invadat”.
Andreea Groza: Asta înseamnă că, atunci când este preadolescent ori adolescent și se închide în cameră, îl lăsăm.
Andreea Cornea: „Da, îi lăsam în pace. Îl verificăm din când în când. Dar îi lăsăm în pace. Nu ne este indiferentă existența lui în camera, dar îl lăsăm în pace, să aibă timp cu el”.
Andreea Groza: Am ajuns în preadolescență. Ca le spunem în capitolul educație sexuală?
Andreea Cornea: „În preadolescență, le spunem că nu au voie să atingă altă persoană fără acordul acesteia și invers”.
- Nu e normal ca ei să fie atinși fără acordul lor.
- Niciun contact intim nu trebuie forțat.
- Prezervativul se folosește de la primul contact intim. Și, ulterior, la toate contactele intime. Așa sunt protejați de HIV, virusurile hepatitice B și C, de infecțiile, care determină infertilitate, dar și de o sarcină nedorită.
Andreea Groza: Interdicția e incorectă din start. Da, părinții nu au 100% controlul. E o iluzie controlul. Adolescentul nu are 100% controlul. Interdicția înseammă doar ieșirile furioase și explozive al adolescentului. Și părinții ajung să ruleze gândurile: ”Ce mă fac cu el?”, ”Nu ne mai înțelegem deloc”.
Mai multe informații vedeți în video.
Mai multe asociații solicită eliminarea din lege a testării virginității. Testarea virginității este o formă de discriminare de gen, iar virginitatea nu este un termen medical sau științific, ci un concept social, cultural și religios, care reflectă discriminarea de gen a femeilor.
„Testarea virginității este o practică invazivă, sexistă și fără precizie, care reprezintă o încălcare a drepturilor umane”. Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Națiunilor Unite sunt printre entitățile internaționale care condamnă procedura de testare a virginității.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: copii, doctor de bine, andreea groza, educație sexuală, emisiune,
Dată publicare:
21-07-2022 10:00