Amigdalele prea mari au nevoie de tratament corect în copilărie. Netratarea recidivează la vârsta adultă și afectează auzul
Vorbim astăzi despre polipii mari ori amigdalele prea mari, care au nevoie de tratament corect în copilărie.
În lipsa tratamentui, la vârsta adultă apar infecţii recidivante la nivelul urechii.
Infecţiile ORL, netratate corect în copilărie, recidivează la vârsta adultă. Și distrug cele mai mici oase din organism. Cele care participă la funcţia auditivă. Explicăm.
Adina Popescu, medic primar: ”Nasul este ca și cum ai dechide ușa la o casă, pe care vrei să o ventilezi, urechile sunt camerele care trebuie ventilate, dacă nasul e înfundat și urechile sunt înfundate”.
Infecțiile în zona ORL sunt inter-conectate. În realitate, toată zona se tratează în context infecțios.
Adina Popescu, medic primar ORL: ”La adulți, o supuraţie veche poate să fie din copilărie, pacientul face reacutizări permamente și otită supurantă poate să fie o patologie sechelară din copilărie”.
Infecția din ureche se reactivează în contextul unei viroze, a unei pneumonii sau a unei amigdalite. Prima structură afectată e timpanul.
Acest organ este și martorul infecțiilor precedente. Apoi, suferă ureche medie, unde găsim cele mai mici oase din organism. Acestea participă la funcția auditivă. Infecţiile netrate corect duc la distrugeţi la acest nivel.
Adina Popescu: ”Distrugerile înseamnă că, la nivel urechii medii, ajung să fie mâncate oscioarele, lanțul nu mai e funcţional, pacientul nu mai aude bine, unde sonoră nu se mai transmite bine la nivel urechii medii, unda sonoră nu mai trece bine”.
Medicul ORL trebuie să sterilizeze zona afectată, dar funcția auditivă e greu de recuperat, odată pierdută. Sau nu poate fi recuperată. De aceea, infecțiile ORL trebuie tratate correct, din primii ani de viață.
Pierderea auditivă poate fi corectată prin aparate auditive bilaterale.
Ionuț Ștefănescu, audiolog: ”Rezolvare problemei prin protezare auditivă poate să fie una de confort, de discreție, sunt aparate auditive discrete, aproape invizibile și foarte performamte, pacientul e încântat. De cum se adaptează la ce se întâmplă în jurul lui din punct de vedere sonor”.
Aparatele auditive ajută creierul să perceapă și să integreze sunetele.