8 din 10 femei au leziuni de la HPV. Cum se tratează așa-numita „rană pe col”
Dr. Corina Gică, medic primar ginecolog, a explicat în emisiunea Doctor de bine cum tratăm leziunile de la HPV.
Andreea Groza: Ce înseamnă „rană pe col”, cum spun pacientele?
Dr. Corina Gică: „Rana pe col” sau leziunea pe colul uterin se împarte în două categorii:
1. Leziune vizibilă la control ginecologic, dar care are testul Babeș Papanicolu negativ (adică fără leziuni suspecte la nivelul celulor) și testul HPV negativ. Înseamnă că celulele colului nu au modificări patologice, care pot vira spre cancer.
2. Leziune vizibilă la controlul ginecologic, cu testul Babeș Papanicolau și testul HPV pozitiv. Celulele sunt afectate de virus și modificate patologic.
Celulele colului uterin modificate, adică displazia de col uterin, nu înseamnă cancer. Dar poate evolua spre cancer. În funcție de gradul acesteia, urmărim leziunea. Doar uneori are nevoie de intervenție chirurgicală, care e minim invazivă. Ce trebuie să știm este că 99% dintre leziunile colului uterin, care evoluează spre cancer, sunt produse de virusul HPV”.
Andreea Groza: Prevenție înseamnă vaccinare?
Dr. Corina Gică: „Da, dacă se face vaccinul la 9-14 ani, înainte de începerea vieții sexuale. Se poate face și ulterior începerii vieții sexuale, până la 45 de ani. Dar odată ce ați început viața sexuală, probabilitatea să vă infectați cu HPV este uriașă. Infecția se poate produce, chiar dacă folosiți prezervativ. De aceea e importantă vaccinarea la vârste mici. Și e recomandată atât pentru fete, cât și pentru băieți. Până la 19 ani, luați de la medicul de familie o rețetă compensată, apoi procurați dozele din farmacie, fără costuri. De asemenea, recomandăm vaccinarea și pentru bărbați. E un mod de a preveni cancerele oro-faringiene, cancerele rectale”.
Andreea Groza: Dacă am deja infecția HPV și se vede prin teste obiective, cum o țin sub control?
Dr. Corina Gică: „Organismul reușește să elimine virusul în 6 luni de la infectare. Se întâmplă în cazul celor mai mulți oameni. Dar de la același partener intim, vă spuneți reinfecta cu altă tulpină de HPV. Pe noi ne interesează infecțiile persistente, pe care organismul nu le poate elimina. Și, din păcate, 8 din 10 femei de vârstă adultă vor face leziuni pe colul uterin din cauza HPV. Infecțiile trebuie urmărite regulat de către medicul ginecolog. Dacă celulele modificare din col pot vira spre cancer, facem intervenție chirurgicală, excizie de col uterin. E minim invazivă. Dar ca să surprindem la timp evoluția spre cancer, pacientele trebuie să vină regulat la medicul ginecolog”.