Alimentele și băuturile care inflamează pancreasul. Cum poți evita apariția pancreatitei
Ne uităm la un organ implicat major în digestie. Pancreasul endocrin fabrică hormoni, printre care și insulina.
Pancreasul exocrin secretă suc pancreatic, care participă activ la digestia alimentelor în tubul digestiv. După un post alimentar prelungit, vă spunem ce ar însemna, dintr-o dată multă mâncare. După orice fel de post, alimentele trebuie introduse în meniu, treptat, în cantități mici, ne spune chiar fiziologia.
Dulciurile concentrate sunt la fel de periculoase ca grăsimile concentrate pe care le găsim în șuncă ori în maioneză. Dulciurile concrentate devin și mai periculoase, dacă vin dintr-o dată în cantitate generoasă, după o perioadă în care ați ținut post. Știu acest lucru deja oamenii care suferă de gastrită. Ne explică profesor universitar doctor Laură Iliescu.
Dr. Laură Iliescu, medicină internă, institutul clinic Funeni: „Și la un ulcer, și la o gastrită, dulciurile concentrate nu fac bine pentru că sunt iritante, nu că faci diabet. Dacă ai ulcer, gastrită nu se recomandă pe lângă condimente să mănânci dulciuri concentrate pentru că stimulează secreția gstrică, care e o secreție acidă. Toate acestea într-un context, în care ai fost învăț cu legume cu fructe și după două luni direct suprasoliciți aparatul digestiv. E că o luptă acidă și e foarte periculos”.
Ce înseamnă foarte periculos? Se numește pancreatită. La început, pancreasul bombardat de dulciuri, ori de grăsimi, ori de alcool, doar crește în dimensiuni. Fără ajutor medical apare necroza, moartea unor părți din acest organ vital.
Se infectează, apoi infecția cuprinde rinichii. Tratamentul durează luni de zile. Odată afectat de infecție va determina diabet, aceasta deoarece pancreasul înseamnă un organ, care participă la digestie, și un organ endocrin care face hormoni printre care și insulina.
Ați avut o perioadă în care ați ținut post sau ați mâncat foarte puțin din orice motiv, nu vă bombardați cu mâncare dintr-o dată. și în niciun caz cu cele mai periculoase trei tipuri de alimente: dulciuri concentrate, grăsimi și alcool. Chiar dacă sunt naturale și preparate în casă.
Dr. Laură Iliescu, medicină internă, institutul clinic Funeni: „Se auto-distruge pancreasul, sunt enzime amilaza, lipaza, pur și simple se auto-distruge. Deci toate aceste secrețiii digetive încep din momentul în care bagi în gura acel aliment. Poate fi la o petrecere, la un chef în care mergi să mănânci slănină, mănânci lucruri grele și mai bei alcool. Se cheamă pancreatită. Nu e cum se spune manânci slănina, dar bei țuică că atenuezi grăsimea, nu e așa, consul de alcool tot acolo duce”.
Suntem adaptați să tolerăm cantitați moderate de mâncare. Dar vin și sărbători culinare. Mai multă mâncare în siguranță înseamnă doze luate treptat, și nu dintr-o dată.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, doctor de bine, sanatate, pancreas,
Dată publicare:
15-12-2024 10:12