Afecțiunea creierului care distruge viața oamenilor. Cum ne putem feri de ea
O problemă apărută în creier poate afecta grav sănătatea oamenilor și le poate schimba radical viața.
Accidentul vascular cerebral este cea mai întâlnită afecțiune cerebrală, dar pot apărea și anevrisme ori malformații cerebrale.
Pe lângă alimentația sănătoasă și renunțarea la fumat, somnul este un element important care ține creierul sănătos, spun specialiștii.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Reporter: Creierul este motorul întregului organism. Dacă acolo se întâmplă ceva, apar efecte imediat.
Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenșională: „Creierul este un organ fascinant. Cred că este cel mai complex organ pe care îl deține omul și tocmai asta îl diferențează de celelalte specii. Creierul conține peste 85 de miliarde de neuroni care creează trilioane de sinapse. Asta înseamnă rețele pe care le creează astfel încât să reușească să aibă aceste funcții extraordinare. Creierul uman se dezvoltă - își crește volumul - de 3 ori în primul an de viață, urmând să crească până la 18 ani, ca ulterior el să stagneze și chiar ușor să scadă prin complexitatea funcțiilor pe care le are. La rândul lui necesită și amendează aportul de nutriție și oxigen. Este normal un organ care funcționează atât de complex să aibă nevoie de toate resursele astea. Bineînțeles că în momentul în care apare un deficit în acest raport sau o patologie, o boală, procese inflamatorii, tot ce îl afectează, apar disfuncții ale lui”.
Reporter: Dar de ce sunt? Vorbim de atât de multe conexiuni, dar dacă se întâmplă ceva acolo, pot apărea probleme grave.
Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenșională: „Este un mit că folosim doar 10% sau o mică parte din creier. Este un mit, noi folosim tot creierul și este dovedit că și în perioada de somn creierul nostru funcționează. Este atât de performant structurat încât fiecare zonă are o funcție bine stabilită, care se dezvoltă în timp prin aceste conexiuni, prin rețelele pe care le fac”.
Reporter: Cea mai frecventă afecțiune cerebrală este accidentul vascular cerebral.
Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenșională: „Da, din păcate, accidentul vascular cerebral, care după cum știți, reprezintă principala cauză de dizabilitate. Accidentul vascular cerebral, este de două tipuri acela ischemic, care se produce atunci când apare un cheag de sânge, care înfundă vasul de sânge. Practic primează acel teritoriu de a primi oxigen și nutriție bineînțeles că va ieși din funcție, adică nu va mai controla, nu-și va mai face funcția pentru că nu primește aceste substanțe și oxigen și ca urmare celule respective pot să moară și rămân cu acel deficit. Și mai este accidentul vascular cerebral hemoragic. Acesta este dat de ruperea unui vas de sânge care generează o hemoragie. Este bine ca populația să cunoască semnele și să acceseze cât de repede un serviciu medical, pentru că în fiecare minut mor aproape 2 milioane de neuroni”.
Reporter: Ce ar trebui să facem astfel încât să avem grijă de creierul nostru?
Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenșională: „Singurul organ care nu are vase limfatice este creierul. Și atunci ce se întâmplă? El are produși de metabolism. Acest drenaj limfatic se face prin glioză, prin celulele care sunt printre neuroni. Când se face? În timpul somnului. Se spune că vom fi generațiile cu cea mai mare afectare în Alzheimer, pentru că făcându-se în timpul somnului, nu mai alocăm atât timp somnului și ca urmare tot gunoiul rămâne mult acolo, influențând evoluția celulor pe termen lung. De aceea este bine să avem programul de somn în care să putem să curățim creierul. Este bine să avem o alimentație corespunzătoare, este bine să ne facem controale peste o anumită vârstă la medicul de familie și chiar la medicul neurolog la primele semne”.
Sursa: Pro TV
Etichete: creier, doctor de bine, accident vascular cerebral,
Dată publicare:
14-03-2024 10:30