Culisele unor jocuri periculoase. Jaful din sistemul energetic romanesc, un dezmat pe bani publici


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Sambata 03 Mai 2014 20:09
Categorie: Stiri

Un dezmat cu banii publici, in care sunt implicati directori sustinuti politic de toate partidele ce s-au perindat la putere - asta s-a intamplat la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare.

Este singurul producator de apa grea din Europa, materie prima folosita pentru producerea de energie nucleara la Cernavoda.

Compania trage sa moara, iar vulturii dau tarcoale. Duminica, la emisiunea "Romania, te iubesc!", intram in culisele unor jocuri periculoase - jaful din sistemul energetic romanesc.

Zeci de contracte controversate au dus Regia Autonoma de Activitati Nucleare in pragul falimentului. Sute de milioane de lei aruncate in achizitii si investitii paguboase.

Cumpararea de zgura si reziduuri metalurgice pe post de carbune de la firme dubioase din Strehaia a creat mari probleme termocentralei de la Halanga, cea care deserveste Combinatul de Apa Grea.

Investitiile in instalatii care nu functioneaza, la preturi exorbitante, umflate de cateva ori mai mult prin metoda suplimentrailor de lucrari sunt ceva obisnuit la Regia autonoma pentru activitati nucleare.

Arderea carbunilor in termocentrala produce foarte multe resturi. O zgura care, pentru a se respecta normele europene, trebuie transformata intr-o masa compacta. Slam dens. Pentru asta a fost nevoie de o investitie de 160 de milioane de lei.

Furturile si neregulile s-au tinut lant la Drobeta Turnu Severin. Intr-un raport al Curtii de Conturi Mehedinti din 2013 s-a constat ca din stocuri lipsesc aproape 250.000 de tone de carbune.

Regia autonoma pentru activitati nucleare este in insolventa, cu datorii de peste 200 de milioane de euro, dar autoritatile se misca greu. Pana acum, nimeni n-a fost tras la raspundere pentru ce s-a intamplat.

Oameni de afaceri lipsiti de scrupule, directori incapabili sau rau intentionati, politicieni interesati au aruncat compania din Drobeta Turnu Severin in pragul colapsului.

Care au fost deciziile fatale pentru companie si ce se mai poate face, aflati duminica, de la ora 18:00, intr-o ancheta semnata "Romania, te iubesc!".

COSMIN SAVU

Duminica, la
Duminica, la "Romania, te iubesc!": Marele jaf din sistemul energetic romanesc. Care sunt tunurile de sute de milioane de lei
Fostii mineri din Valea Jiului, redusi la sclavie. Afaceristii prospera in timp ce oamenii se sinucid din cauza datoriilor
Fostii mineri din Valea Jiului, redusi la sclavie. Afaceristii prospera in timp ce oamenii se sinucid din cauza datoriilor
Orasul cu telegondola, dar fara turisti. Valea Jiului, taramul primariilor in faliment
Orasul cu telegondola, dar fara turisti. Valea Jiului, taramul primariilor in faliment
VIDEO PROTVPLUS.RO
poluare
Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE
Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"
Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"
Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet
Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata
Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania
RTI
Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni
Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an
Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"
Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi
Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"
Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"