Vasele teflonate nu solicita ulei pentru prajirea alimentelor si sunt foarte usor de curatat. Care este temperatura optima
Pe parcursul acestui sezon, v-am spus ca sticla termo-rezistenta si ceramica sunt materiale premium pentru expunerea alimentelor la caldura. In sensul ca nu afecteaza sub nicio forma alimentele preparate.
Totusi, daca vreti sa gatiti rapid si, mai ales, sa nu va dati peste cap la curatenia de dupa, un vas din teflonat e perfect. Teflon adica plastic termo-rezisten. Vedem imediat cum se comporta la caldura, dar si in ce directie merg ingrijorarile la nivel mondial.
Se numeste, de fapt, plastic termo-rezistent. P t f E, pe limba chimistilor. Peste metal, se aseaza un strat, doua sau trei. Cu cat mai multe, cu atat mai bine. Asa apar tigaile teflonate.
Reporter: "De ce nu se lipeste, fata de o ceremica la care se lipeste?"
Profesor doctor inginer, Catalin Zaharia: "Teflonul e unul dintre materialele cu cel mai mic coeficient de frictiune, asta inseamna ca nimic nu sta pe ele, soparla Gecko care se poate agata pe orice suprafata, aluneca."
Si acum, incep nuantele. Prajiti in ulei?
Reporter: "O sa le expunem la caldura, la cuptor sau pe flaraca directa".
Profesor doctor inginer, Catalin Zaharia: "Daca prajim ceva pe baza de Teflon, flacara intra in contact, majoritate de uleuirilorle au punctul de fum. Teflonul se decompune la peste 260 de grade C, nu ajungem cu uleiurile comerciale la aceea temperatura".
Uleiurile comerciale se descompun la o temperatura de aproximativ 210 grade Celsius. Alimentele prajite ating acest prag. Deci, teflonul este sigur.
In schimb, daca preparati, intr-un vas de teflon, alimentele in apa, temperatura va fi cea de fierbere a lichidului. 100 de grade Celsius. La fel, suntem in siguranta.
In teflon insa se poate frige direct. Fara o baza lichida. Peste sau carne.
Profesor doctor inginer, Catalin Zaharia: "Daca gatim in tigaie de teflon fara ulei, fara nimic Daca nu depasim 200 de grade C, nu se intampla nimic. Nu e bine sa-l tinem foarte mult."
Reporter: "Direct insemna fara apa, fara ulei"
Profesor doctor inginer, Catalin Zaharia: "Daca pun direct alimentul in contact si il las foarte mult si fumega exista un risc. Un risc sa inceapa sa se degradeze si putem inhala produsii toxici, nu e neaparat despre mancare."
Dupa temperatura de 260 de grade, fumul degajat este toxic.
Asadar la prepare directa, fara apa sau ulei, tineti putin alimentul pe foc, in tigaie de teflon. Iar daca sunteti in cautarea unor vase profesionale cu o asemenea acoperire, uitati-va sa contina si diamant. Sunt cele mai bune, din aceasta categorie.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, caldura, gatit, csid, oana cuzino, tigai,
Dată publicare:
14-05-2017 11:21