Vasele teflonate nu solicita ulei pentru prajirea alimentelor si sunt foarte usor de curatat. Care este temperatura optima

×
Codul embed a fost copiat

Pe parcursul acestui sezon, v-am spus ca sticla termo-rezistenta si ceramica sunt materiale premium pentru expunerea alimentelor la caldura. In sensul ca nu afecteaza sub nicio forma alimentele preparate.

Totusi, daca vreti sa gatiti rapid si, mai ales, sa nu va dati peste cap la curatenia de dupa, un vas din teflonat e perfect. Teflon adica plastic termo-rezisten. Vedem imediat cum se comporta la caldura, dar si in ce directie merg ingrijorarile la nivel mondial.

Se numeste, de fapt, plastic termo-rezistent. P t f E, pe limba chimistilor. Peste metal, se aseaza un strat, doua sau trei. Cu cat mai multe, cu atat mai bine. Asa apar tigaile teflonate.

Reporter: "De ce nu se lipeste, fata de o ceremica la care se lipeste?"

Citește și
csid copii parinti
Psihologii, ingroziti de raspunsul "am facut un copil ca sa ma ajute la batranete". De ce este o afirmatie grava

Profesor doctor inginer, Catalin Zaharia: "Teflonul e unul dintre materialele cu cel mai mic coeficient de frictiune, asta inseamna ca nimic nu sta pe ele, soparla Gecko care se poate agata pe orice suprafata, aluneca."

Si acum, incep nuantele. Prajiti in ulei?

Reporter: "O sa le expunem la caldura, la cuptor sau pe flaraca directa".

Profesor doctor inginer, Catalin Zaharia: "Daca prajim ceva pe baza de Teflon, flacara intra in contact, majoritate de uleuirilorle au punctul de fum. Teflonul se decompune la peste 260 de grade C, nu ajungem cu uleiurile comerciale la aceea temperatura".

Uleiurile comerciale se descompun la o temperatura de aproximativ 210 grade Celsius. Alimentele prajite ating acest prag. Deci, teflonul este sigur.

In schimb, daca preparati, intr-un vas de teflon, alimentele in apa, temperatura va fi cea de fierbere a lichidului. 100 de grade Celsius. La fel, suntem in siguranta.

In teflon insa se poate frige direct. Fara o baza lichida. Peste sau carne.

Profesor doctor inginer, Catalin Zaharia: "Daca gatim in tigaie de teflon fara ulei, fara nimic  Daca nu depasim 200 de grade C, nu se intampla nimic. Nu e bine sa-l tinem foarte mult." 

Reporter: "Direct insemna fara apa, fara ulei"

Profesor doctor inginer, Catalin Zaharia: "Daca pun direct alimentul in contact si il las foarte mult si fumega exista un risc. Un risc sa inceapa sa se degradeze si putem inhala produsii toxici, nu e neaparat despre mancare." 

Dupa temperatura de 260 de grade, fumul degajat este toxic.

Asadar la prepare directa, fara apa sau ulei, tineti putin alimentul pe foc, in tigaie de teflon. Iar daca sunteti in cautarea unor vase profesionale cu o asemenea acoperire, uitati-va sa contina si diamant. Sunt cele mai bune, din aceasta categorie.

Citește și...
O cantitate mare de fruncte consumate face acelasi rau ca zaharul pur. Care este cel mai bun zahar pentru organism
O cantitate mare de fruncte consumate face acelasi rau ca zaharul pur. Care este cel mai bun zahar pentru organism

Cea mai comuna forma de zahar folosita in alimentatie se numeste zaharoza.

Psihologii, ingroziti de raspunsul
Psihologii, ingroziti de raspunsul "am facut un copil ca sa ma ajute la batranete". De ce este o afirmatie grava

"Sa ma ajute cineva la batranete!'', ''Sa ma iubeasca si pe mine cineva!'', ''Sa am cui sa las tot, ca nu degeaba am muncit!''. Sunt raspunsurile frecvente la intrebarea: "De ce ati facut un copil?'

Psihologii sfatuiesc parintii sa respecte emotiile copiilor lor. De ce trebuie sa ii lasati sa faca singuri unele activitati
Psihologii sfatuiesc parintii sa respecte emotiile copiilor lor. De ce trebuie sa ii lasati sa faca singuri unele activitati

"De la un an pot sa mananc! Si sa beau apa. Deci lasa-ma singur!", asa traduc psihologii nevoile celor mici. Lasati-i singur sa se imbrace, sa manance si chiar sa incerce sa se spele singuri.

De ce unii oameni se ingrasa rapid, in timp ce altii pot manca orice fara sa o faca. Explicatia o ofera celulele decuplante
De ce unii oameni se ingrasa rapid, in timp ce altii pot manca orice fara sa o faca. Explicatia o ofera celulele decuplante

"De ce eu ma ingras dupa un pahar cu apa, iar altul care mananca fara oprire ramane la fel de slab?" Poate v-ati pus aceasta intrebare, macar o data, pana acum.

Recomandări
Ce a scos la iveală o avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură
Ce a scos la iveală o avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură

O avarie produsă la o conductă națională prin care se transportă păcură în depozitele „Oil Terminal” din Constanța a scos la iveală un lung și scandalos șir de nereguli.

Autoritățile din Bistrița au un nou plan pentru pârtia Cocoș, unde zăpada abia se depune - o instalație de sanie pe șine
Autoritățile din Bistrița au un nou plan pentru pârtia Cocoș, unde zăpada abia se depune - o instalație de sanie pe șine

După ce au îndatorat orașul cu 5,5 milioane euro ca să amenajeze o pârtie pe un deal mic, pe care s-a schiat puțin spre deloc în ultimii cinci ani, autoritățile locale din Bistrița insistă că locul are totuși potențial să atragă zeci de mii de turiști.

Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”
Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”

Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu, transmite Radio Chişinău.