Va place branza de Sibiu? Iata cate dintre produsele care se vand in piete sunt cu adevarat de la ciobanii din Marginime
Vorbim astazi despre cat de usor este de falsificat acest aliment. Pentru asta, vedem cum se poate identifica originea branzei printr-un sistem electronic, care stie, printre altele, ce caracteristici are laptele dat de animalele ce pasc intr-o zona.
Doar 10 % la suta dintre cei care vand branza de Sibiu in Bucuresti vin cu adevarat din Sibiu ori din Marginime si aduc marfa autentica.
Sigur, nu exista studii care sa ateste asta, insa ciobanii cu care am stat de vorba sunt gata sa dea in scris!
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Probabil, pe undeva au dreptate.
Suna complicat, insa va aratam chiar acum cum functioneaza. Vom afla, astfel, daca branza de Sibiu vine din Bulgaria, Ungaria sau de la...Calarasi.
Dr. ing. Nastasia Belc, Institut de Bioresurse Alimentare: "Asa putem sa spunem ca nu toata branza din piata e de Sibiu, poate fi si din Teleorman si din Grecia si din Bulgaria. Cand ne ducem la piata toata lumea spune branza de Sibiu, e un brand, foarte bine ca avem un brand! Nu cred ca telemea din Telorman e foarte prosta, e forte buna si ea, de ce sa n-o promovam si pe ea?"
In laborator, analizam compusii volatili dintr-un produs lactat incalzit. Testul ne spune de unde provine iarba consumata de vaci. Deci, automat, de unde provine laptele nostru. Asa descoperim OBIECTIV ca... nu toata telemeaua este din Sibiu.
Indiferent de unde provine laptele, NU vorbim despre o tragedie nutritionala daca branzeturile contin DOAR lapte, cheag si sare.
Cheagul natural inseamna enzime din stomacul unui animal sacrificat. Problemele apar in alte situatii.
Laptele este un produs biologic limitat. Si cel mai recomandat - un produs lactat zilnic - ne spune orice medic. Din acest conflict, produs limitat - cerere mare, incepe povestea falsificarii.
Prima etapa - la producator: il indoaie cu apa, dar ii modifica densitatea. Si atunci adauga si.. sare.
Laptele poate sa stea maximum patru ore la temperatura camerei. In acest timp, are nevoie de racire rapida. Nu exista colector frigorific la indemana? Ingrasamintele din agricultura il racesc instantaneu, chimic. Astfel, producatorul poate insela procesatorul. De aceea, teoretic, fiecare lot ar trebui testat. Ce se intampla insa in piata?
La randul lor, procesatorii pot...drege produsul. Chiar daca exista o legea a etichetarii. Nu avem insa un laborator national care sa verifice, aleatoriu, tot ce e la vanzare, pentru a observa daca se respecta aceasta etiecheta.
Ne amintim de telemeaua bulgareasca, introdusa acum cativa ani in piata. Grasimea din ea era de la palmier, iar proteina din… soia. Ne dam seama de amestecuri, dar numa in laborator. La piata... toate branzeturile sunt albe, ca in reclame!
Laptele are o anumita amprenta de grasime. O identificam intr-un sfert de ora la o testare RMN. La fel, putem afla daca proteina nu cumva provine din soia. Daca, totusi, pe eticheta corecta scrie - lapte pasteurizat, grasimi din lapte si proteina din lapte, iar analizele confirma asta - ce ar putea fi rau?
Aceste produse lactate - la care gasim, pe eticheta, proteine din lapte si grasimi din lapte, scrise SEPARAT - au, de obicei, un pret mai mic.