Tumora benignă care apare la copii, adolescenţi și la adulții tineri
Scăderea acuităţii vizuale la copii şi adolescenţi impune o programare la neurolog. Sunt cazuri în care, la persoane foarte tinere, medicii descoperă o tumoare benignă.
Este situată în interiorul creierului şi dezvoltată dintr-un rest embrionar. Iar simptomele sunt predominant oftalmologice.
În timpul vieţii intrauterine, cavitatea orală comunică cu baza craniului. Până la naştere, însă, calea de comunicare se închide. Pe acest canal însă rămân celule, adică resturi embrionare.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neuro-chirurg: „Rămân nişte celule care pot, la un moment dat, să aibă o proliferare aberantă şi dau naştere unei tumori care se numeşte cranio-faringiom.”
Aceasta tumoră benignă apare preponderent la copii, adolescenţi, dar şi la adulţi tineri. Odată ce se dezvoltă, comprimă două structuri din cutia craniană care controlează activitatea endocrină a întregului organism. Este vorba de hipofiză şi hipotalamus.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neuro-chirurg: „Vom avea nişte tulburări endocrine impresionante, copii care sunt obezi, nişte tulburări de maturizare sexuală.”
Este unul dintre motivele pentru care copiii şi adolescenţii trebuie văzuţi de medicul endocrinolog, de rutină.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endrocrinolog: „Un endocrinolog ar trebui să vadă orice copil, indiferent că este impecabil, este sănătos, nu are nici o acuză. Măcar dată la 6 luni.”
Specialistul endocrinolog îşi poate da seama din timp de evoluţia unei astfel de tumori benigne. Aşadar nu vorbim despre cancer. Însă dacă tumora e lăsată să crească, va comprima inclusiv nervii optici, structuri extrem de sensibile şi care pot fi lezate definitiv.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neuro-chirurg: „În final se traduce printr-o scădere de câmp vizual, din fericire pentru noi, această tumoră se poate opera cu succes prin metode micro-chirurgicale şi toată această simptomatologie e stopată.”
Cu cât va fi operată mai devreme, cu atât pagubele colaterale sunt minore. La neurolog nu trebuie să ajungeţi doar în cazul durerilor de cap, ci în cazul oricăror modificări de coordonare. Iar în cazul celor mici şi în cazul tulburărilor de creştere.