Tratamentele pe care le putem urma impotriva caderii parului


Ultimul update: Miercuri 09 Iulie 2014 07:06
Data publicarii: Duminica 06 Iulie 2014 14:29
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Ati devenit recent mama? Atunci, o sa va confruntati cu o cadere substantiala a firelor de par. Situatia este normala, pana la un an dupa nastere. Daca nu sunteti proaspata mamica si va confruntati cu acest inconvenient estetic, mergeti la medic.

Multe mame se confrunta cu un fenomen suparator: caderea masiva a parului. Nici la un an dupa nastere nu scapa. Cauzele sunt cunoscute, iar specialistii recomanda tratamente eficace. Sa vedem care sunt acestea.

In timpul sarcinii, hormonii pastreaza firele de par in mod fortat pe suprafata scalpului. Dupa nastere insa, parul isi reia ciclul de crestere si de cadere obisnuit.

Doctor Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog:Asta inseamna ca, brusc, vom o cresterea tranzitorie a numarului de fire care vor cadea. In general pot cadea pana la 300 de fire de par pe zi pe haine, pe perne.

Fenomenul apare la aproximativ trei luni dupa nastere si se mentine, frecvent, pana ce bebebelusul dumneavoastra implineste 1 an. In acesta perioada, caderea parului e difuza si nu localizata. Daca insa, pe masura ce lunile trec, lucrurile nu se schimba, mergeti la medicul specialist.

Doctor Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog: “Atunci va trebui sa facem o serie de teste ca sa vedem daca peste acestea cadere nu se suprapune altceva - pot sa insemne carente.”

Frecvent, este vorba de carente de fier, boli autoimune si afectiuni ale tiroidei. Daca alaptati, optiunile terapeutice sunt limitate, cu toate acestea eficiente.

Doctor Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog:Nu prea avem multe optiuni de tratament, ci cel mult fier, vitamine pe cale orala cat, poate, si la nivelul firului de par.

In cazul femeilor care nu au fost insarcinate, caderea parului poate sa semnifice un stres emotional sau unul fizic. Spre exemplu, parul cade dupa o operatie. La fel, daca aceasta se mentine, trebuie investigata de medicul dermatolog.

Conf. Dr. Catalin Popescu, medic primar dermatolog: “O boala frecventa care trebuie eliminata e alopecia areata, o boala autoimuna in care sistemul imunitar confunda radacina firului de par cu ceva periculos si le inlatura.”

In ceea ce priveste barbatii, aflati ca hormonii masculini actioneaza pe receptorii firelor de par. In cazul unora, receptorii sunt mai sensibili. Dar nu vorbim de un dezechilibru hormonal. Solutii ideale nu exista. Cu toate aceste, caderea poate fi stopata prin medicamente.

Conf. Dr. Catalin Popescu, medic primar dermatolog: “Si atunci ele pot fi administrate si sa nu influenteze efectul hormonilor sexuali masculini acolo unde e nevoie de ei, pe dinamica sexuala, ci doar pe radacina firului de par.

Acestea impiedica pierderea suplimentara a parului in 60% dintre cazuri.

 

Trucuri simple pentru alungarea insomniei. Cand e indicat sa apelam la ajutorul unui specialist
Nu totul este pierdut pentru cine nu poate renunta la vicii. Ce trebuie sa faca cei care fumeaza si au o dieta nesanatoasa
Studiu: Persoanele care arata bine se imbolnavesc mai greu. Ce boli tine la distanta frumusetea