Trucuri simple pentru alungarea insomniei. Cand e indicat sa apelam la ajutorul unui specialist


Ultimul update: Vineri 08 August 2014 07:12
Data publicarii: Sambata 05 Iulie 2014 13:34
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Probabil fiecare a trecut printr-o noapte alba. Daca insa insomnia se repeta, cereti ajutor! Inainte de a-l primi, va spunem si noi cateva trucuri care aduc somnul.

O persoana din trei trece printr-o etapa de insomnie macar o data in viata. Cand noptile albe se succed e nevoie de consiliere. In felul acesta, cauzele psihologice ale afectiunii - cele mai frecvente, de altfel - pot fi inlaturate.

Multe ganduri, multe probleme care se cer rezolvate. Ce se intimpla in aceasta situatie? Creierul lucreaza la turatie maxima. Activitatea cerebrala intensa e incompatibila cu somnul. Apare, firesc, insomnia. Daca vedeti ca noptile albe se succed, cereti ajutor.

Ajutorul psihologic e binevenit. Frecvent, noptile albe se asociaza cu anxietatea, depresia si tulburarile obsesiv-compulsive. Psihologul insa nu va rezolva problemele. Este sarcina fiecaruia dintre noi.

Jeni Chiriac, psiholog: “Te determina sa vezi contextul gandurilor tale, intr-o lumima nu favorabila neaparat, ci sub aspectul gestionarii, gasirii de alternative.

Inainte sa ajungeti la un ajutor specializat, insa, aveti cateva metode prin care puteti sa va sprijiniti singuri. In primul rind, daca nu adormiti, nu ramaneti in pat.

Bogdana Bursuc, psiholog: “Daca raman in pat, mintea asociaza acest chin de a adormi cu patul, astfel incat in noaptea urmatoare sa ma pun in pat pare sa ma fi conditionat negativ si nu pot adormi.

Va ridicati si ce faceti? Ceva neplacut. Nu va uitati la un film bun, pentru ca nu o sa adormiti. Spalati vase, mai degraba!

Bogdana Bursuc, psiholog: “Mintea e pusa intr-o situatie de alegere, daca lucrul pe care il dau spre alegere e sufcient de neplacut, atunci sigur o sa ma ia somnul.

Si daca ati pierdut deja o noapte...

Bogdana Bursuc, psiholog: “Pur si simplu sa nu-ti propui sa adormi si sa faci un experiment: vezi daca nu dormi, ci pus si simplu stai, vezi in realitate daca anticiparea catastrofala ca n-o sa fii in stare de nimic se adevereste sau nu.

Randamentul de a doua zi o sa fie mai bun decat cel anitcipat. In felul acesta, se vindeca frica de insomnie, care poate sa fie mai mare decat problemele reale pe care le aveti de rezolvat.
 

Nu totul este pierdut pentru cine nu poate renunta la vicii. Ce trebuie sa faca cei care fumeaza si au o dieta nesanatoasa
Studiu: Persoanele care arata bine se imbolnavesc mai greu. Ce boli tine la distanta frumusetea
Studiu: Cei care poarta ochelari sunt mai bine educati decat ceilalti