Tineti cont de modul in care functioneaza organismul. De ce trebuie sa anuntati medicul despre modificarile menstruatiei
Menstruatia este un fenomen normal, care are reguli clare. Sangerarile dintre doua astfel de perioade pot indica boli grave. Descriem imediat cele mai frecvente situatii patologice, in functie de varsta femeii.
Tineti cont ca si dupa menopauza episoadele de sangerare trebuie investigate.
Fiti atenti cu propria persoana. Va e foame mai des ca de obicei sau dispare semnificativ apetitul? Urinati mai des sau, dimpotriva, prea rar? Frecventa scaunelor e modificata? Apar schimbari in privinta menstruatiei? In toate aceste procese fiziologice exista o normalitate - individului. Orice schimbare, chiar daca nu este incomoda, trebuie sa va trimita la medic.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Dr. Vythoulkas Andreas, medic specialist ginecolog: "De exemplu, o femeie care are menstuatie 6 zile, tine 6 zile si dintr-o data tine 2 zile, trebuie verificat. La o femei la care tine doar 2 zile nu e nimic de verificat."
La varsta tanara, orice fel de sangerare intre menstruatii presupune o discutie cat mai rapida cu medicul dumneavoastra.
Dr. Vythoulkas Andreas, medic specialist ginecolog: "In cel mai bun caz, este o dereglare hormonala, dar niciodata nu trebuie sa ne gandim ca asta este. Trebuie mers neaparat la doctor."
Profilul hormonal se poate schimba, iar situatia se manifesta inclusiv prin modificarea mentruatiei, dupa o perioada lunga de timp in care ati luat anticonceptionale. Insa prezenta unei sangerari in afara de perioda normala poata arata prezenta unei tumori beningne numite fibrom. La varsta tanara, din pacate, aparitia acestora poate anunta sfasitul perioadei de fertilitate.
Dr. Diana Cocei, medic primar ginecolog: "Incep sa apara niste modificari in sensul de cicluri mai lungi sau mai scurte ca si perioada de aparitie. Apar mai devreme de 28 de zile sau de data la care apareau."
Totusi, cea mai periculoasa situatie se petrece in apropierea sau in timpul menopauzei.
Dr. Vythoulkas Andreas, medic specialist ginecolog: "Dupa ce intra la menoapuza. Recomandarea este ca la cele mai mici sangerari trebuie neaparat mers repede la doctor. Poate sa fie un semn pentru lucruri nu tocmai bune si ar fi bina sa fie descoperi de la inceput."
In aceasta perioada, 80% din situatii reflecta, din pacate, cancere ale aparatului genital.